Konjunkturinstitutet, KI, har av regeringen fått order att löpande analysera utvecklingen av svenska drivmedelspriser. Delar av detta uppdrag redovisades i veckan som gick.
En av faktorerna som nagelfars är reduktionsplikten. Alltså det lagstadgade kravet att blanda in fossilfria produkter, så som palmolja eller HVO, i bensin och diesel. Detta har främst drabbat diesel.
När reduktionsplikten infördes sommaren 2018 var inblandningen av fossilfritt i diesel 19,3 procent. Den har sedan höjts i omgångar till 30,5 procent. Regeringen planerar att för perioden 2024 till 2026 sänka inblandningen till sex procent.
KI:s teoretiska beräkning landar i att sänkt reduktionsplikt efter att skattehöjningen vid årsskiftet räknats ifrån kan ge 4,60 kronor billigare diesel inklusive moms. Efter att ha jämfört med bland annat Tyskland gör myndigheten bedömningen att priset på lång sikt kan minska med runt 4,90 till 5,40 kronor per liter diesel. Referenspriset är dagspris 16 oktober i år, alltså 25,01 kronor per liter diesel. En krona högre än priset fredagen innan valdagen.
Det vore välkommet om dieseln snart kostar under 20 kronor. Det synes dock svårt att nå. KI:s beräkningar andas påtryckningar från regeringen. I stället för att bara skriva att svenskt pris kommer gå ner till tyska nivåer och hålla sig där, skriver man om storleken på sänkningen.
Det finns också lite väl många lösa trådar och frågetecken. Myndigheten räknar i kronor och euro när olja, både fossil och biologisk, handlas i dollar. Hävstångseffekten som dyrare biodrivmedel ger på färdigt drivmedel redovisas inte särskilt väl.
Försöken att sätta kronor på en framtida sänkning av reduktionsplikten genom att titta på föregående höjningar är inte fullödiga. Till exempel läggs inte tillräcklig vikt vid att Sveriges senaste höjning av reduktionsplikten i kombination med råttinvasion och gödselbrist i det palmoljeproducerande landet Malaysia innebar brist på biodrivmedel.
Givet hur priserna då utvecklades är det en rimlig gissning att drivmedelsleverantörerna för att ha tillräckliga volymer för att klara reduktionsplikten var tvungna att prissätta rena biodrivmedel så högt att de i princip var ointressanta. Utan tillräckliga volymer fossilfritt att blanda i gick det ju inte att sälja fossil olja. Myndighetens beräkningar av inblandningens effekt på priset blir därför vanskliga. Än mer vanskligt är det av regeringspartierna att trumpeta ut detta som en framgång.
Därmed inte sagt att det inte är angeläget med låga drivmedelspriser. Tvärtom. Regeringen vann valet på löften om att lätta människors börda på energiområdet. Så även om KI skulle få rätt kan regeringen inte slå sig till ro med ett dieselpris om 19,60. Reduktionsplikten måste säkras på låga nivåer och skatterna måste ner. Det går inte att bygga välstånd med dyr energi. Sverige är ett land som drivs av diesel.