I slutet av januari röstade ett extrainsatt medlemsmöte bort Ebba Östlin som gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka (Expressen 30/1). Bakgrunden var att Botkyrka kommun förra våren lade ned sju fritidsgårdar som drevs av ABF Botkyrka/Salem.
Bland såväl personal som besökare fanns personer med kopplingar till gängkriminalitet och det ska ha förekommit droger och vapen (Expressen 14/5-22). I ett filmklipp från Polisen syns exempelvis ledande personer ur Vårbynätverket spela tv-spel på en av fritidsgårdarna (SVT 10/2).
På medlemsmötet som avsatte Östlin fanns flera personer med gängkopplingar, och minst 23 helt nyrekryterade medlemmar (Expressen 6/2). Omröstningen om Östlin avgjordes med tre rösters marginal. Kuppen ska ha organiserats av maken till en tidigare verksamhetschef på ABF:s fritidsgårdar – maken själv har kriminella kopplingar (Expressen 1/2).
Om gängkriminella lyckats avsätta en kommunpolitiker på grund av hennes arbete mot gängen vore det en praktskandal. Ändå var responsen från partiledningen sval. När partisekreteraren Tobias Baudin intervjuades i P1 Morgon (3/2) menade han att omröstningen borde respekteras. Han sade sig heller inte ha känt till anklagelserna om kriminella kopplingar.
Expressen kunde dock avslöja (7/2) att Östlin varnat vice partisekreterare Nils Vikmång. Baudin förklarade då att han fått information om en konflikt kring ABF men inte om kriminella. Partiledaren Magdalena Andersson backade också upp (TT 8/2) Baudins uppgifter om att ingen information om gängkopplingar nått partiledningen.
Detta visade sig dock inte heller stämma. Ebba Östlin hade nämligen hört av sig direkt till Baudin med sina farhågor redan i december i fjol (Expressen 9/2). Två dagar innan medlemsmötet försökte hon åter slå larm till bland andra Baudin, Vikmång och Mikael Damberg (Expressen 8/2). Hon fick återigen inget svar.
Under hela efterspelet framstår S partiledning som handfallen. Vi har i vårt demokratiska system lagt ansvaret för att få fram lämpliga representanter på partierna. Och som Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida har påpekat (7/2), var det ett ansvar som S länge tog på stort allvar.
Under decennier letade partiledning upp och uteslöt kommunister ur partiet. Även i nutid sker liknande ärenden mot Sverigedemokrater inom exempelvis ABF och fackföreningar. Den tidigare riksdagsledamoten och ordförande för S-Kvinnor Nalin Baksi beskriver i nyhetsmagasinet Fokus (10/2), hur hon på 90-talet, med partiledningens hjälp, stoppade ett liknande kriminellt övertagande av en fritidsgård. Ändå görs inget nu.
Magdalena Andersson lovade inför valet att vända på alla stenar för att bekämpa gängkriminaliteten. Om hon verkligen vill uppfylla det löftet bör Andersson börja med att städa ut härvan inom Socialdemokraterna och ABF i Botkyrka.