Alla epoker behöver en ny Folke Pudas

Staten behöver utmanas och ibland rejält kritiseras

Folke Pudas i sin låda på Sergels Tog i Stockholm. Foto: TT/Arkiv

Folke Pudas i sin låda på Sergels Tog i Stockholm. Foto: TT/Arkiv

Foto:

Ledare2024-07-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Innan Greta Thunberg fanns det två män som hungerstrejkade på Sergels Torg i Stockholm och vars kamp gjorde Sverige lite friare. Taxichauffören Folke Pudas och sonen Bengt kände sig orättvist behandlade av det svenska trafikmonopolet och valde att kämpa emot. Idag kan det tyckas som en självklarhet att det finns många taxibolag men 1980-talet var, milt ut sagt, en helt annan tid än vad det är idag. Man kunde polisanmälas för att ha köpt en mobiltelefon utomlands vilket faktiskt hände dåvarande moderatledaren Ulf Adelsohn. 

När Pudas fick sitt trafiktillstånd indraget kunde han inte få saken prövad i domstol och blev därmed fly förbannad. Hungerstrejken pågick i ett par månader och den excentriske Lundajuristen Göran Ravnsborg drev fallet hela vägen till Europadomstolen. Där slogs det fast att Norrbottens landsting och Sveriges regering hade agerat fel och tack vare en ny lag som skämtsamt kallas för Lex Pudas går misstaget inte att upprepa. Staten ska inte kunna trampa på vanliga människor. 

På många sätt representerar Pudas kamp mot staten det bästa med Norrland. Viljan att sköta sig själv, skita i andra och göra sitt jobb kännetecknar den här delen av Sverige. Det går en linje, om än lite krokig, från pälshandlande bönder i Gammelstad till strävsamma småföretagare likt Folke Pudas. Men har tyvärr också alltid funnit en tendens hos centralmakten att köra över den här delen av Sverige och att endast vissa intresse när det gäller beskattning. Det är därför Norrland i mångt och mycket under historiens lopp har behövt hävda sig gentemot Stockholm som ibland haft tendensen att förtrycka, exotifiera och ignorera.

Staten är inte per definition alltid god och staten kan göra fel. Det är därför vi behöver bråkmakare som vågar att kräva sin rätt. Men ibland kan gränsen mellan bråkmakare och rättshaverister vara svår att urskilja. Men då ska man betänka att rättshaverister ofta är människor som från början har blivit utsatta för reella orättvisor. Därför kommer det alltid finnas ett behöv av att granska makten och där är mediernas roll viktigare än någonsin. Vi gör inte heller allting rätt, men vi måste alltid sträva efter att göra rätt och hela tiden gissla de styrande. Kort sagt ska vi sträva efter att hjälpa nästa Folke Pudas och det tänker jag göra i sommar nu när jag ska vikariera för Daniel Persson.

Tveka inte att höra av er kära läsare. Jag finns här för er.