6 juni är den verkliga Europadagen

6 juni är inte bara Sveriges nationaldag. Det är också årsdagen av de allierades landstigning i Normandie 1944.

80-årsdagen efter landstigningen i Normandiet blir det sista jämna högtidlighållandet av årsdagen då veteraner från kriget deltar. På bilden ses amerikanerna Bill Wall och Bob Tedesco under en ceremoni vid Omaha beach under tisdagen.

80-årsdagen efter landstigningen i Normandiet blir det sista jämna högtidlighållandet av årsdagen då veteraner från kriget deltar. På bilden ses amerikanerna Bill Wall och Bob Tedesco under en ceremoni vid Omaha beach under tisdagen.

Foto: Jeremias Gonzalez

Ledare2024-06-05 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Till 80-årsdagen väntas runt 25 regeringschefer med USA:s president Joe Biden i spetsen samlas i Frankrike.

Högtidlighållandet av D-Dagen förväntas ha något extra ödesmättat över sig i år. Det är sista gången som veteraner samlas vid ett jämt firande av årsdagen. Som exempel kan nämnas att snittåldern på de drygt 20 amerikanska D-dagsveteranerna som flugits över till Europa är 99 år, enligt CNN. De flesta sitter i rullstol och tio sjuksköterskor följer med gruppen.

Frågan som både veteraner och andra ställer sig är förstås vad som sker med firandet i framtiden. Hur kommer minnet och arvet att förvaltas av generationer som inte själva upplevde kriget.

Under en lång period var det mode i att tona ned betydelsen av D-Dagen. De allierades landstigning var med Stalins ord ”för lite och för sent". Forskningen gav också den sovjetiske diktatorn rätt. Det var på östfronten som Hitlers krigsmakt förstördes. Amerikaner och britter hade kunnat nöja sig med att fortsätta sitt bombkrig och stötta Sovjetunionen materiellt. Kriget kunde bara sluta på ett sätt. 

Om andra världskriget bara handlade om att besegra Hitlertyskland var därför D-Dagen inget avgörande ögonblick. Men om kriget också handlade om att rädda Europas demokratier undan totalitärt förtryck; då var landstigningen avgörande. De västallierades offensiv räddade demokratin i flera europeiska stater och hindrade järnridån från att nå ännu längre västerut. Utan operation Overlord ingen fredlig återuppbyggnad av Västeuropa och sannolikt inget EU.

Det här är en tolkning och förståelse för D-Dagens betydelse som många har burit på, även här i Sverige. Ett exempel är Lasse Berghagen som i sina memoarer ”Hej Livet" berättar om hur han och några kompisar åker till Normandie på en slags pilgrimsresa för att hedra dem som räddade vår civilisation. 

Till årets högtidlighållande i Normandie är förresten Rysslands president Putin inte bjuden. Däremot ryktas att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att dyka upp. 

Ukrainas kamp har påmint världen om vad Sovjetryssland gjorde mot länderna och folken i Central- och Östeuropa. Det har också påmint om vikten av att inte bara vinna ett krig, utan också freden genom att bygga institutioner som kan bära upp demokrati och rättsstat. Sist men inte minst har Ukrainakriget återigen visat att Europas fred och demokrati är beroende av starka band till Storbritannien, Kanada och USA.