Säkert men tråkigt kort som kommissionär

Regeringen nominerar Jessika Roswall (M) till ny svensk EU-kommissionär. Roswall är idag EU-minister.

Jessica Roswall

Jessica Roswall

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2024-07-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hon har varit riksdagsledamot sedan 2010 och var dessförinnan advokat. Under Sveriges EU-ordförandeskap förra året var hon ansvarigt statsråd. Ordförandeskapet  avlöpte väl men blev ganska litet uppmärksammat här hemma. 

Med tanke på de ändå tunga uppdragen är Jessika Roswall därför relativt okänd för de flesta väljarna. Hon har inte synts i några tuffa debatter och inte trotsat partilinjen. I de moderata leden mumlas det om att Ulf Kristerssons val av kommissionär på samma gång är tryggt men också lite tråkigt.

Medan andra partier, som Kristdemokraterna och Liberalerna, söker med ljus och lykta efter frontnamn som ”kan gå genom rutan” premierar Moderaterna fortfarande arbetshästar som knogar på i det tysta. Förhoppningsvis kommer den strategin att vinna i längden, och väljarna att belöna den.

Man kan också notera vem Ulf Kristersson inte valde att nominera. Tobias Billström pekas inte sällan ut som den kandidat som bäst skulle kunna samla partiet och axla rollen som partiledare efter Ulf Kristersson. Om Kristersson hade haft som högsta mål att undanröja interna konkurrenter hade han kunnat skicka Billström till Bryssel. Nu får Sverige ha kvar sin utrikesminister även om Billström var den mer seniora i förhållande till Roswall.

Utrikesministerrollen är fortsatt viktigare för Sverige än kommissionärsportföljen.

Jessika Roswall är så väl förberedd för den nya uppgiften som man kan kräva. Hon har redan jobbat med EU-frågorna på högsta nivå. Och nog kan juristkunskaper komma väl till pass i EU. 

Vilken portfölj Roswall får i Bryssel återstår att se. EU går igenom sin mest krävande era hittills. Kriget i Ukraina, den regelbaserade världsordningens fall, trycket från migrationen, det växande missnöjet mot EU:s institutioner, samt naturligtvis den vikande konkurrenskraften i Europas ekonomier är inga små utmaningar. Positivt är att kommissionen fortsatt med stor sannolikhet kommer ledas av den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen.

På presskonferensen hyllade både Ulf Kristersson och Jessika Roswall den avgående kommissionären Ylva Johansson (S) för att hon samarbetat väl med Tidöregeringen. Sådana erkännanden av politiker från andra partier är bra för demokratin. Som kommissionär förväntas Roswall, precis som Johansson före henne, varken företräda ett parti eller en stat – utan kommissionen och EU:s bästa.