I Tidningen Näringslivet kunde man (17/7) läsa om Joakim Gustafsson och hans skogsföretag. Nästan alla hans anställda är utländsk arbetskraft, varav många påverkas av regeringens lönegolv. Det är i dag 28 840 kronor i månaden vilket motsvarar 80 procent av medianlönen. Förslaget är att det ska höjas till hundra procent av medianlönen, 35 600 kronor i månaden.
Skogsbranschen, som är viktig för att minska utsläppen, drabbas negativt av lönegolvet. Så ser det även ut för andra gröna företag. Enligt en rapport från Industriarbetsgivarna beräknas den gröna omställningen skapa 50 000 nya jobb i hela Sverige. Men tillgången till rätt kompetens för jobben beräknas minska med 40 procent till 2035.
I centrum för omställningen finns de fossilfria industrierna i norr med bland annat fossilfritt stål och batterier till elbilar. Kommunerna i Norrbotten krävde tidigare under året (31/5) undantag från lönegolvet. Det behövs arbetskraft både till industrierna och till allt runtomkring när fler flyttar till städerna.
Ett annat exempel är Gotland. Där planerar företaget Heidelberg Materials att bygga en anläggning för infångning av koldioxid vid cementfabriken. Satsningen ska minska Sveriges koldioxidutsläpp med fyra procent. Även i det fallet råder det brist på rätt kompetens, vilket riskerar satsningen.
Lönegolvet för arbetskraftsinvandrare motiveras med att jobb som hade kunnat gå till personer i Sverige också ska göra det. Men som exemplen visar skapar det problem för företag. Det tar lång tid att utbilda personer och det är ofta svårt att attrahera människor till jobben.
Ett av annat av regeringens argument för lönegolvet har varit att det går att anställa personer från hela EU. Arbetsmarknaden inom unionen består av 300 miljoner människor.
Men det är inte bara i Sverige som man arbetar för att ställa om. Andra länder i EU är också beroende av samma kompetens som här.
Generellt har den globala konkurrensen om arbetskraft ökat. De demografiska utmaningarna i EU är ännu större, och det behövs lösningar för arbetskraftsförsörjningen.
Regeringen borde inte försvåra för företag att anställa personer med rätt kunskaper som behövs för att utvecklingen ska fortsätta åt rätt håll. I stället borde man öppna upp för arbetskraftsinvandring, även om lönerna är lägre.