Skälen för beslutet redovisar myndigheten på sin hemsida. Där hänvisas till en analys om att försörjningssituationen för gas nu är så robust att krisnivån, den lägsta av tre, inte längre är motiverad. Märkligt nog redogör inte Energimyndigheten för det egentliga skälet för att sänka garden, nämligen den att Danmark samma dag gjorde samma sak.
Att Energimyndigheten okritiskt går hand i hand med sin danska systermyndighet Energistyrelsen var något som man faktiskt var tydlig med i juni 2022, då beslutet om att gå upp i tidig varning fattades. Situationen på den europeiska gasmarknaden hade successivt försämrats under året 2021 och den säkerhetspolitiska situationen hade fullkomligt havererat i februari 2022 då Ryssland invaderade Ukraina.
Dock är säkerhet en relativ sak, och den danska försörjningstryggheten för gas är natt och dag jämfört med den svenska. Danmark har stora gaslager på Jylland och Själland, ett eget gasfält och en omfattande biogasproduktion. Landet är därmed självförsörjande på gas. Sverige har ett just-in-time leveranssystem för gas, och vår försörjning är därmed totalt beroende av såväl ett enskilt rör som den danska gasbyråkratins goda vilja. Att Energimyndigheten i sina beslut hänvisar till att Sverige och Danmark har en gemensam balanseringszon är i sammanhanget irrelevant, då den upphör att gälla när gaskris råder i Danmark.
Den säkerhetspolitiska situationen i Danmarks och Sveriges närområde har dessutom knappast förbättrats på sistone. Ryssland är lika mycket ett säkerhetshot idag som under sommaren 2022, och dessutom har två ytterst allvarliga sabotage i närtid ägt rum mot gasledningar i Östersjön med starka kopplingar till Ryssland.
Det finns således två enkla frågor som Energimyndigheten måste ställa sig när man överväger att följa danska beslut om krisnivåer för gas. Skulle Danmark klara sin gasförsörjning om en sjöledning i närområdet drabbades? Svar: ja.
Det är således glasklart att det är helt fel av Energimydigheten att planka Danmarks gasbeslut. Detta fel framstår dessutom som mycket allvarligt när de oerhörda skyddsvärden som är uppkopplade mot det västsvenska gasnätet tas i akt. På den svenska kundlistan finns exempelvis Sveriges förmåga att tillverka dricksvatten, den svenska sockerproduktionen och ett antal stora delar av den globala insulinproduktionen.