Ledare: En riktig hårding

                          

18 augusti 2010 06:00
När ett förslag kommer om att vässa rättsväsendet eller skärpa strafflagstiftningen, följs det ofta av kritik från vänsterhåll om "hårdare tag". De
kritikerna har inte mycket att hämta hos Thomas Bodström. Den förre justitieministern; advokat, riksdagsledamot och affischnamn för Socialdemokraterna, är inte känd för pjoskande.

 

Hans tid som rättspolitiskt ansvarig inom partiet har inte präglats av 1970-talsflum. Thomas Bodström har, med sin entusiasm för till exempel datalagring och buggning, till och med fått ge namn åt övervakningssamhället, där alla medborgare av staten betraktas som mer eller mindre misstänka.

 

Hänsyn för rättssäkerhet och respekt för integritet har inte varit hans starka sida.

 

 

Det rättspolitiska S-program som Thomas Bodström presenterade i tisdags hade också titeln "Hård mot de hårda", om än reserverat med titeltillägget "- mjuk mot de mjuka".

 

Programmet innehåller en del goda förslag, som att slå ihop dagens 21
polismyndigheter till en, och att skapa en ny fristående myndighet som utreder brott begångna av poliser. Det man undrar är vad Thomas Bodström och Socialdemokraterna sysslat med tidigare. Det här är inga nya frågor, och kritiken i programmet mot regeringens "passivitet" på det kriminalpolitiska området är verkligen att kasta sten i glashus.

 

 

Visst har det gått trögt ibland, men Alliansen har kraftigt ökat antalet poliser, skärpt straffen för vissa brott, placerat internutredningen hos en ny enhet och i alla fall tillsatt en utredning om att organisera om polisen. Mer än vad Socialdemokraterna mäktade med.

 

Tyvärr har Alliansen i mycket fortsatt på Bodströms hårda linje när det gäller statlig övervakning: FRA-lagen, IPRED-lagen, buggning. Den första lagen kom att revideras efter stor debatt, men det var inte tack vare regeringen. Här har Alliansledarna inte agerat liberalt.

 

 

När det gäller EU:s datalagringsdirektiv har regeringen dock hållit emot och väntat med att göra direktivet till lag. Det kan kontrasteras mot den entusiasm den förra S-regeringen visade för datalagring.

 

Enligt Socialdemokraternas rättspolitiska program ska FRA-lagen rivas upp och utredas på nytt, men det är mest opportunism. Socialdemokraterna vill ha signalspaning, och MP och V verkar av allt att döma beredda att böja sig. Varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har överhuvudtaget mycket till rättspolitik att sätta emot i en förhandling med Socialdemokraterna på området. Så vinner de rödgröna valet blir det troligen Bodströmlinjen som gäller.

 

Socialdemokraterna föreslår nu att det inrättas en myndighet som slår larm "när en situation uppstått som kräver ytterligare skydd för den enskildes privatliv"; en integritetsombudsman. Den kommer att behövas med Thomas Bodström som justitieminister.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!