Utställning slår hål på fördomar

Norrbottens museum inviger på lördag en utställning om invandring och integration. I utställningen berättar asylsökande i Råneå om sina liv, sin bakgrund och hur det är att leva som asylsökande.

Khalida Gadjibekova och Nasta Barisinka, båda intervjuade i utställningen. Till höger Khalidas ena son, Gadjibek.

Khalida Gadjibekova och Nasta Barisinka, båda intervjuade i utställningen. Till höger Khalidas ena son, Gadjibek.

Foto: Per Lundström

Utställning2015-03-13 17:00

– Frågan är ju om det finns någon fråga som är tyngre, viktigare och mer angelägen än just flyktingfrågan i Norrbotten idag. Men som den här utställningen och det här projektet kommer visa är det inte på något sätt är en ny fråga utan det har funnits med oss i många sekel och har präglat och fortsätter prägla Norrbotten, säger Jan-Erik Lundström, länsmuseichef.

Utställningen är en del av aktualitetsserien Norrbotten NU! På väggarna hänger ett flertal monitorer där man kan lyssna på intervjuer med asylsökande och två personer som jobbar med asylverksamhet i Luleå. Det kommer också presentera fakta om integration och invandring, både historisk och nutida – så som att Norrbotten ökar sin befolkningsmängd trots att mindre personer föds i länet, mycket tack vare invandringen.

Till utställningen har Norrbottens museum också samlat in citat från folk på stan, både negativa och positiva uppfattningar om invandring och integration.

– Vi vill spegla bilden av dagens samhälle. Tanken är att folk som kommer hit och besöker oss ska kunna se att det finns olika uttryck i befolkningen men också få en bättre bild av hur det egentligen är. Med utställningen följer också en del programpunkter där vi bland annat kommer belysa ren fakta runt invandring som kanske kommer slå hål på vissa myter, säger Ulf Renlund, avdelningschef för publikverksamhet vid museet.

Bland annat ska Torsten Fors vid enheten för social hållbarhet och samhällsskydd på Länsstyrelsen föreläsa den 9 april.

– Skulle fler personer lyssna på honom skulle många av de åsikterna ändras tror jag, säger Ulf Renlund.

– Vi vill få folk att börja tänka och se var fakta kommer ifrån och bli mer kritiska till vad som står i sociala medier och tidningar.

Khalida Gadjibekova och Nasta Barisinka har varit i Sverige i sju respektive fem år. De bor i Råneå och är två av de asylsökande som är intervjuade i utställningen.

– Många vet att det är många som söker asyl, men folk vet inte hur de lever. När vi pratar med svenskar finns det många variationer kring varför de tror att folk kommer hit. Många tror att det bara är rika människor som kommer hit. Det kanske är bra om de får reda på lite bättre hur det är, säger Nasta Barisinka, som kom till Sverige från Palestina.

En del av serien Norrbotten NU!

Utställningen har premiär lördag 14 mars kl 13:00 och håller på till 9 april.

Utställningen innehåller intervjuer med asylsökande i Råneå som berättar om sitt liv och sin bakgrund.

För att arbeta i Sverige krävs uppehållstillstånd och flera av de asylsökande i Råneå har väntat på detta länge.

Den som väntat längst på sitt uppehållstillstånd i utställningen har varit sju år i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!