Inlandets utmaning tar gestalt

Glesbygdens utmaningar och dess människor skildras i fotoutställningen INLAND som invigs på lördag på Norrbottens museum.

Gruvnäringen. Fotografen David Dahlberg och journalisten och författaren Po Tidholm har dokumenterat gruvorna, dess människor och miljö i Stekenjokk, Rönnbäck, Adak Kristineberg i Västerbotten.

Gruvnäringen. Fotografen David Dahlberg och journalisten och författaren Po Tidholm har dokumenterat gruvorna, dess människor och miljö i Stekenjokk, Rönnbäck, Adak Kristineberg i Västerbotten.

Foto: Karin Bergdahl

Utställning2015-06-03 06:30

– Egentligen en samtidsdokumentation från de fyra nordligaste länen med avstamp i Sune Jonssons dokumentära gärning, menar Jan-Erik Lundström, tf länsmuseichef.

Han menar att trots de olika ämnen som dokumenterats; allt från gruvor, vattenkraft, matproduktion till småskaliga företag belyser och undersöker fotoutställningen livsvillkoren i glesbygden i Norrland.

– Här i Norrbotten har vi valt en liten avvikande inriktning då vi valt att fokusera på människorna som driver mindre och småskaliga företag.

Fotografen Anders Alm och kulturjournalisten Marianne Söderberg har under tre års tid dokumenterat familjen Pesulas lantbruk i Övre Kukkola. Det första KR jordbruket i landet. Ett lantbruk som förövrigt Sune Jonsson besökte och dokumenterade första gången 1966 och som han sedan återvände till i slutet på 1980-talet, bilder som finns publicerade i Minnesbok över den svenska bonden samt Jordgubbar och mjölk.

Fotografen Daryoush Tahmasebi och etnologen Sophie Nyblom berättar å sin sida om Terese och Anders Östling som redesignar möbler inom företaget Udda med flit i Sölkäsaari utanför Haparanda och Roger Nilsson, Nybyns trädgård i Överkalix, som odlar tomater vintertid. Medan Lisa Kejonen Pauker berättar med foton och texter om Anna-Stina Svakko, samisk formgivare med företaget Astu Design, som har ateljé i Porjus.

– Den gemensamma nämnaren är att de inte driver företag för att tjäna pengar utanför att de brinner för vad de gör. De har ett annat syfte med sitt företagande. Dessutom är Terese en återvändare. Hon säger att det händer något med luften när man lämnar Luleå, säger Sophie Nyblom.

Anders Alm menar att de människor som skildras närmast driver en sorts motståndshandling mot rådande samhällsklimat.

– De grundar sina liv på andra värden än vinstmaximering och snabba klipp, menar han.

Lars-Erik Lundström säger att intentionen varit att öppna upp för fler perspektiv, visa på ett annat Norrbotten idag där det småskaliga lever sida vid sida med stora företag.

– Udda med flit ligger exempelvis en mil ifrån möbeljätten Ikea, menar han

Projektet Inland ägs av Västerbottens museum men har genomförts av länsmuseerna i Västerbotten, Jämtland, Norrbotten och Västernorrland. Nu talar de också om ett fortsatt samarbete av dokumenterandet av ett inland och en glesbygd i förändring.

På lördag är det även boksläpp för Anders Alm och Marianne Söderbergs bok Jorden han ärvde. Deras dokumentation av besöken hos familjen Pesula och de tar därmed vid där Sune Jonsson slutade. Boken ges ut på både svenska och meänkieli

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!