12 föremål presenteras tillsammans med en norrbottning som har ett stark förhållande till det idag.
– Museets uppgift är att samla, vårda och värna föremål som berättar om vårt kulturarv. Det som är intressant att fundera över är vilka föremål som samlats in under olika tider. Jag tror exempelvis inte att en hockeytröja ansetts ha bevarandevärde 1890, säger Katali Jarefjäll, intendent och utställningsansvarig på Norrbottens museum.
De föremål som nu ställs ut har alla visats på museets webbplats, där ett föremål ut museets föremålssamling, varje månad, hela året presenteras.
Och det besökarna får stifta bekantskap med är exempelvis; ett skattfynd återfunnet i Pessekårså på 1930-talet. En präststol från 1733. Förkläden från olika tider. En märkduk från 1754. En skoter från 1963-64. En hockeytröja, en kaffeburk i näver, en rakbladsvässare, en värja av typen Schwedendegen och så vidare.
– Präststolen ägdes av forne kyrkohedern Erik Jonsson Sylvin som prästvigdes 1744 i Uppsala och är också ett av museets första föremål i våra samlingar. Det föremålet har jag låtit nuvarande kyrkohedern i Kalix, Anders berätta utifrån. Precis som Frida på Sparbanken får berätta att det är bättre att ansöka om bankfack än att gräva ned en skatt i jorden, säger Katali Jarefjäll.
Just skattfyndet väcker många frågor. Att gräva ned dyrbara ägodelar på en hemlig plats, var en sed som anses varit vanligt förekommande bland samer sprungen ur ett nomadiserande liv.
– Problemet var att det bara var den äldste som visste var skatten var begravd. Hände det honom något gick kunskapen om gömstället förlorat.
Utställningen invigs på lördag under julmarknaden, där besökare också har möjlighet att leta efter bilder och föremål i museets databas Carlotta på två sökstationer i utställningslokalen.