Earth Oddity-festivalen startar på fredagen och håller på i två dagar. Namnet anspelar på den gamla David Bowie-låten Space Oddity.
– Låten handlar om en upptäcktsfärd i rymden, men nu är det jorden vi vill göra en upptäcktsfärd på, förklarar initiativtagaren Tom Løyche som äger Peetgården.
Arrangörerna hoppas på ett par hundra besökare.
– Jag tror att vi ska vara realistiska när det är första gången. Folk kan vara lite avvaktande när de inte vet vad det är och det kan ju bli regn, så det är en chansning. Vi hoppas på ett par hundra besökare, säger han.
Peetgården ligger fridfullt beläget i skogsbrynet i Sävast utanför Boden. Huvudbyggnaden och ladan är från 1600-talet.
Här bodde Peet-Olle och hans släkt med efternamnet Nordin förr i världen. Sedan köptes den upp av en glasögonfabrikör i Sävast som ville ha stället till sina leverantörer när de kom på besök. När han drog sig tillbaka tog kommunen tog över.
Idag ägs Peetgården av Almost There AB, som tidigare hade flera spelutbildningar i Boden Business Park, men nu gått över till att satsa på restaurang, hotell, konferens och catering.
– Vår nisch i alla våra verksamheter är lokalproducerad mat. Vi vill bidra till att öka självförsörjningen i Norrbotten som är alldeles för låg idag, säger Lina Morin Ekström som är chef för anläggningen.
Nu håller hela gården på att förvandlas till ett festivalområde. En utomhusscen är på plats, en lastbil med bajamajor rullar in på parkeringen, snart kommer ljudfirman och ordnar med ljudet, medan en annan firma ska ljussätta alltihop. Bland annat blir det mycket eldkorgar berättar de.
– Det blir magiskt, säger Tom Løyche som bor i Göteborg, men har kommit upp inför helgen tillsammans med kompanjonen Per Myrén.
De tog över Peetgården i slutet av pandemin och har bestämt sig för att satsa stort för att rida på vågen av den gröna omställningen.
I sommar har de ordnat sommarkaféer, pubkvällar, bröllop och midsommarfirande.
Nu toppar de hela sommaren med en festival som de lägger ner åtskilliga hundra tusen kronor på. Förutom en del stöd av kommunen och regionen satsar bolaget egna pengar och hoppas växa till en större återkommande festival.
– Visst det är lite kaxigt, men vi tycker det är viktigt att vi har en dialog om den lokala maten och självförsörjningen. För oss är det ett statement, säger Tom Løyche.
Sveriges mästerkock Nazuk Turdieva från Boden kommer att laga mat på plats, foodtech-experten Johan Jörgensen håller föredrag, liksom astroagronomisten Tor Blomqvist, som specialiserat sig på livsmedelsproduktion i rymden.
Festivalområdet har fulla rättigheter och det finns möjlighet att köpa både mat och dryck från lokala producenter på en matmarknad.
– Man kommer också att kunna testa att äta insekter och 3D-printad choklad, berättar Tom Løyche.
På lördagen dagtid är det gratis, men övriga tider är det inträde.
På fredagskvällen uppträder Maxida Märak och Franska Trion och på lördagskvällen Ronny Eriksson. DJ Emil Soini avslutar festivalen.
– För oss var det viktigt med namn som många känner till. Vi vill få folk att diskutera mat och matproduktion men också att de får lyssna på bra musik och bli på gott humör, säger Tom Løyche.
– Om man vill åstadkomma någon form av förändring i frågan så kanske det här är ett bra sätt, i stället för att sitta på inomhusseminarier någonstans, säger Per Myrén.