"Vi har inte råd att särskilja människor"

Storpublik drog Mattias Gardell, professor i religionshistoria vid Uppsala universitet, när han, under Littfest i Umeå, talade om islamofobi.

Mattias Gardell.

Mattias Gardell.

Foto: Yvonne Rittvall

Umeå2011-03-19 06:00

Enligt Gardell betyder islamofobi alla förutfattade meningar om muslimer och vad de påstås vara, samt den diskriminering de personer som förknippas med islam möter.

Djupa rötter
Med utgångspunkt i sin senaste bok Islamofobi gav han en bild av den islamofobiska tanketraditionen som har djupa rötter i medeltidens kristna föreställningsvärld. Han analyserar fördomsfulla påståenden om muslimer och vad de påstås vara: terrorister, kvinnoförtryckare, våldsbenägna, ett hot mot samhället.

Han ställer sig frågan: Hur kunde det bli såhär? Och menar att vi under århundraden skapat en bild av muslimer som inte är sanningsenlig.

Uppskattar yttrandefrihet
- Många tror att muslimer är unikt religionsstyrda och djupt troende, vilket inte är fallet. Det finns ingen kollektiv bestämning av muslimer. Opinionsundersökningar visar att flesta muslimer säger sig uppskatta yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger Mattias Gardell.

Varför har han skrivit boken Islamofobi?

- Jag börjar bli allvarligt bekymrad över den tilltagande nyfascismen och för Sveriges demokratiska framtid. Demokratin är ett ungt system som vi måste vara rädda om. Vi har inte råd att särskilja människor från varandra.

Mattias Gardell anser att islamofobin, på kort sikt, kan bli ännu värre.

- På lång sikt tror jag dock att det löser sig. Muslimerna börjar själva organisera sig i muslimska medborgarrättsrörelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!