Profilen kliver fram: "Jag fick ta en jävla smäll"

Spelskandalen skapade stora rubriker på 90-talet. Nu ska historien om Piteåprofilen Bosse Lundkvist rivas upp på nytt. "Om man verkligen tittar noga på serien räknar man ut vad som egentligen hände", säger Lundkvist.

På måndag är det premiär för tv-serien "Spelskandalen" då Bosse Lundkvists liv ligger som bakgrund för handlingen. "Men det är ingen dokumentär-serie", säger han.

På måndag är det premiär för tv-serien "Spelskandalen" då Bosse Lundkvists liv ligger som bakgrund för handlingen. "Men det är ingen dokumentär-serie", säger han.

Foto: Magnus Tosser

TV2022-09-10 20:11

Det har gått 32 år sedan kvällstidningarnas löpsedlar skrek ut rubriker om läggmatcher, spelmaffia och miljonvinster. När SVT:s dramaserie i sex avsnitt har premiär får svenskarna åter stifta bekantskap med historien som fortfarande avslutas med stora frågetecken.

Ishockeylagen Boden och Fröunda och bandylaget Boltic sades ha förlorat medvetet och ett gäng kompisar från Norrbotten anklagades för att vara hjärnor bakom skandalen och därmed tjänat stora summor pengar.

Huvudrollen, spelad av Björn Elgerd, är baserad på Bosse Lundkvist och hans liv. Nu berättar den 63-åriga Piteåprofilen om tankarna inför att bli hela landets spelsvindlare på bästa sändningstid.

– Jag ligger inte sömnlös över det där, jag har läst igenom Dennis Magnussons manus som är skrivet utifrån historier kring mitt liv men det är ingen dokumentär-serie. Det är en tv-serie som saltas för att skapa underhållning, säger han.

undefined
Allt från broderns tragiska död och farligt spelande till påhittade kärleksrelationer och giftiga kommentarer väntar tittarna.

Inför premiären den 12 september har Lundkvist sett de inledande avsnitten två gånger på smygpremiärer, i Stockholm och Piteå. Han är medveten om att frågorna kring vad som egentligen hände kommer öka den närmaste tiden.

– Vi var några polare som förstod att det var läggmatcher och jobbade ett par år med det där. Vi åkte runt och kollade och nästlade in oss i det där. Vi klev över många gränser, det var vi tvungna att göra, säger han.

På vilket sätt?

– Ta det här med Tipstjänst. Det var hål i deras system och det framställs i serien som att vi inte hade kunnat betala tillbaka om vi hade förlorat spelet, men vi hade en liten försäkring i ryggen. Men ska man se ur den synvinkel så skötte vi inte alla grejer korrekt.

undefined
Josh (Edvin Bredefeldt), Lars-Erik (Ulf Stenberg) och Bosse (Björn Elgerd) i Gunars kiosk, som drevs av Bosse Lundkvists pappa och har återuppbyggts.

Att kompisgänget lånade pengar ur Tipstjänst kassa, via hans pappas spelkiosk, för att satsa ännu större belopp stämmer men att det skulle ha funnits en spelmaffia nekar han till.

I en uppmärksammad rättegång efter att Expressen publicerat påståenden om läggmatcher friades kvällstidningen i åtalsmålet. Bosse Lundkvist kallades som vittne.

– Varken Expressen, Tipstjänst eller polisen ville ha sanningen, så för mig – som var den enda som visste allt – var det helvetes lätt att skydda mina vänner som varenda en har toppjobb i dag. Men jag fick ta en jävla smäll, säger han.

undefined
Bosse Lundkvist under inspelningarna utanför "nya Gunnars Kiosk". Under några sekunder förekommer huvudpersonen själv i tv-rutan.

Trots att Lundkvist poängterar att allt som syns i serien inte är sanningsenligt avslöjar han att svaret på "den stora frågan" finns att hitta bland de sex avsnitten.

– Om man verkligen tittar noga på serien räknar man ut vad som egentligen hände och det är vad serien säger i något stycke.

Kan du berätta?

– Jo, men det får du inte skriva. Det går inte någonsin att skriva.

Men det är inte heller helt sant. Planen är att någon gång skriva en bok om de uppmärksammade åren, där både hans och Expressens sida kommer fram. Ända sedan 90-talet har Bosse Lundkvist haft erbjudanden om att bli publicerad. 

– Det hade blivit en jävligt bra bok, men vi har inte kommit till skott. När det här hände med SVT var de också väldigt noga med att jag inte kan släppa en bok nu. Men när allt är över får vi se var jag landar, om man lever då. 

Hur involverad var ni kring de uppmärksammade matcherna med Boltic, Frölunda, Boden?

– Det kan jag säga är att ingen som spelade i vårat gäng har någonsin pratat med en spelare eller ledare i Boltic. Vi har inte haft något med det att göra. Sedan känner vi många som har spelat i Frölunda och i Boden kände vi ett par spelare. Men Boden lade sig aldrig mot Huddinge och Frölunda kämpade snarare mer eftersom Tipstjänst meddelat att det låg tunga spel på att de skulle förlora tre raka matcher. 

undefined
Trots att "Spelskandalen" inte utger sig för att visa upp sanningen kommer tittarna få svar på frågor säger Bosse Lundkvist. Men hela historien väntar han med till en kommande bok.

Idén bakom "Spelskandalen" kommer från Piteå dansar och ler-grundaren Olle Lundquist, som länge jobbat med att sälja in historien innan SVT nappade. 

Bland norrbottningarna i serien är det bara Bosse Lundkvists familj som förekommer med sina riktiga namn.

– Det var så vedertaget att det handlade om mig om min familj så jag godkände det. Men när jag ser grejerna har de blandat och gett för att göra en tv-serie, men det är ingen dokumentär tv-serie. Efteråt får vi se om folk är mer yra om spelskandalen efter än vad de var innan (skratt).

Tidigt i öppningsavsnittet drunknar lillebror Ola på "Kostranda" (Norrstransbadet) efter att ha fastnat i blåleran där en grop öppnat sig på en i övrigt grund badplats.

– Det är klar att det inte lämnar mig oberörd, det är självklart. Det har varit med mig hela livet, det är en sådan händelse. Jag har burit med mig att det kan hända vad som helst när som helst. Den där vattengropen som bildades händer en gång på en miljon år enligt experterna, säger Lundkvist.

– Jag var 15 år och spelade i Piteås A-lag på den tiden. Jag minns begravningen ... han gick ju i skola och morsan var lärare. Det var sjukt mycket folk, alla kom inte in i kyrkan.

undefined
Bosse Lundkvist är en profil med brett kontaktnät. Under intervjun får han ständigt nya meddelanden i telefonen och på stan stannar han ofta och pratar med folk.

Trots att "Piteåpojkarna", som de kallas för i serien, rörde sig i utkanterna av spelhärvan kan Bosse Lundkvist räkna med att bli ansiktet utåt på nytt. Ingen större förändring i vardagen kanske.

– Det har alltid snackats. När folk trodde att vi hade massor av pengar samlade vi burkar och åt makaroner, folk i Piteå trodde att de hade koll på oss för att vi åkte ner till Solvalla. När jag går från lägenheten till redaktionen måste jag dra huvan ovanför huvudet, folk stannar mig och frågar om Luleå Hockey eller om V5:an. Om jag inte stannar är det som att be dem dra åt helvete, även om jag knappt sett startlistorna, säger han.

I serien agerar karaktären Bosse guide åt tittarna och förklarar vad som hänt – och kanske hänt – i speakertexter och genom att titta in i kameran.

– Jag har inte varit med och bestämt något. Det här med "voice over" är jag inte bekväm med, det är kommentarer som jag inte har sagt. Jag kan inte gå ut och säga "det där har jag inte sagt och det där har jag inte sagt" innan det har sänts. Tänk dig själv att de gör en serie om ditt journalistliv där du säger att chefen är en jävla stropp och så har du inte sagt det (skratt). Du hade inte varit så jävla bekväm.

Tycker du att skådisen Björn Elgerd är lik dig?

– Det är ju svårt. Men alla säger att han gör det bra, han måste ha lagt ner massor av jobb. De skrattade som fan där nere (på premiär i Stockholm) när han började meningen med "i alla fulla fall", de tycker att jag gör det hela tiden. Jag vet inte vad jag ska säga om det där ... men helvete vad han fick jobba där. De måste ha varit helt slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!