Familjen lämnade Gällivare för att uppfylla sonens dröm

Som 16-åring flyttade Shimanto Akter med hela familjen från Gällivare för att satsa på musiken. Nu syns han i "Idol".

Shimanto Akter från Gällivare syntes i tisdagens avsnitt av "Idol" där han lyckades övertyga juryn om att han ska fortsätta vara med i tävlingen.

Shimanto Akter från Gällivare syntes i tisdagens avsnitt av "Idol" där han lyckades övertyga juryn om att han ska fortsätta vara med i tävlingen.

Foto: TV4

TV2022-08-23 20:31

Inspirerad av mamma Zakia Akter började Shimanto Akter sjunga tidigt och många är skolavslutningarna då "Shimme" låtit Gällivare-eleverna lyssna på hans sångröst.

– Det blev nästan som en tradition att jag sjöng på varje skolavslutning, under mellanstadiet fick jag erbjudande att gå med Gällivares kulturskola, berättar han.

Det var i gruvorten han tog sina första steg in i musiklivet och för 18-åringen betyder erfarenheterna mycket.

– Det blev uppträdanden på biosalonger, i stan, inför flera hundra ... det blev en grej att jag uppträdde inför människor. Inte för att skryta ... men jag blev en kändis i Gällivare (skratt). Jag blev igenkänd överallt för att jag hördes lite här och där, berättar han.

undefined
Shimanto Akter från tisdagens avsnitt av "Idol" på TV4.

Under tisdagens avsnitt av "Idol" visades tv-bilder från auditionturnéns stopp i Stockholm då Shimanto Akter tog chansen att visa upp sina färdigheter för juryn. Efter att ha brottats med nervositeten lyckades han övertyga dem att han skulle gå vidare i talangtävlingen och på slutaudition gjorde han inte jurygruppen besviken.

För cirka två år sedan flyttade familjen Akter från Gällivare med detta som målbild, den stora anledningen till att lämna Norrbotten var att ge Shimanto Akter hjälp i musikkarriären. När mamma Zakia såg att "Idol" sökte deltagare till en ny säsong peppade hon sonen att söka.

– De kände att det är värt att satsa eftersom de förstod att det var det här jag ville göra, de ville flytta till storstan för att jag skulle ha lättare för mig att satsa på min musikkarriär, säger han.

Det är inte alla föräldrar som gör så ..?

– De tror på mig, de vet hur mycket jag har hållit på med det här. De har varit på varenda konsert jag sjungit på och hör hur mycket jag sjunger hemma. Det har blivit en del av deras liv också (skratt).

undefined
Shimanto Akter uppträdde inför "Idol"-juryn i Stockholm två år efter att han lämnat Gällivare för att satsa på musiken.
undefined
Nervositeten var påtaglig då familjen Akter väntade utanför juryrummet för att höra om sonen skulle gå vidare i tävlingen.

Efter lyckade framträdanden i Stockholm gick han vidare från slutauditions första delmoment och under onsdagen får tv-tittarna se om Shimanto Akter blir en av de utvalda att sjunga inför publik.

Känner du dig som Gällivares representant?

– Jag är född och uppvuxen i Gällivare, jag har spenderat 16 år där och jag vet hur alla är där. Jag har varit överallt och känner att jag lätt kan vara en stor representant för Gällivare. Det är ett samhälle där folk är rädda för att sticka ut, det brukar bli något som folk gör narr av direkt. Jag har själv fått utstå mobbing och sådant, men det stoppade aldrig mig. Nu visar jag att det går.

undefined
Familjen Akter flyttade från Gällivare för att den då 16-åriga Shimanto Akter skulle ha större möjligheter att lyckas med musiken. Nu syns han i "Idol" på TV4.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!