Nya dimensioner av Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens författarskap är fullt av starka flickor och ensamma pojkar. Den nya SVT-serien "Astrid" visar varför.

Om ett författarskap. Astrid Lindgren och hennes son Lasse, som hon fick som ogift 18-åring. I den nya SVT-serien "Astrid" berättas den dramatiska historien om skandalen och hur den påverkade Astrid Lindgrens liv och författarskap.

Om ett författarskap. Astrid Lindgren och hennes son Lasse, som hon fick som ogift 18-åring. I den nya SVT-serien "Astrid" berättas den dramatiska historien om skandalen och hur den påverkade Astrid Lindgrens liv och författarskap.

Foto: SVT Bild

TV-serie2014-12-25 07:00

- Hon har dimensioner som jag inte tidigare sett, säger regissören Kristina Lindström.

Sommaren 1920 är det som vanligt dags för marknad i Vimmerby. Inspirerad av tidens intresse för rörlig bild satsar en lokal biografägare på att göra en egen journalfilm. Bland alla kreatur och allmänt marknadsmyller syns kyrkvärden Samuel August Ericsson och hans fru Hanna.

Och på ett litet hörn i den svartvita filmen dyker även deras tolvåriga dotter Astrid upp med rosetter i håret. Bakom henne syns också chefredaktören för Vimmerby Tidning, Reinhold Blomberg. Sex år senare ska han begå äktenskapsbrott och bli far till Astrids oäkta son, en avgörande händelse i Astrids liv.

Inledningen till SVT-serien om Astrid Lindgren, som sänds i tre delar med start på juldagen, börjar onekligen väldigt slående.

- När vi hittade filmen med den unga Astrid och sedan upptäckte att Reinhold också står där, det var hisnande, säger regissören Kristina Lindström.

Tillsammans med Maud Nycander låg hon bakom succédokumentären Palme (2012). Nu har hon på uppdrag av SVT gjort Astrid, som blir en resa genom hela 1900-talet. Och genom ett kvinnoliv som först formas av tiden och som sedan själv börjar forma sin tid.

Det blir många återbesök in i Astrid Lindgrens litteratur, som genom den här filmserien visar sig vara fullspäckad med referenser från författarens eget liv.

Som ung reporter på Vimmerby Tidning besöker till exempel Astrid Lindgren 1925 feministpionjären Ellen Key. Hon hade en stor sanktbernhardshund. Ovanför hennes ytterdörr finns en skylt med citatet "Denna dagen ett liv". Som alla fantaster av Vi på Saltkråkan från 1964 vet är just det uttrycket en farbror Melker-klassiker.

- Hon måste ha haft ett minne och en slags sensibilitet för att höra och minnas människor och situationer på ett sätt som är ovanligt. Tidigare har jag inte sett de här sambanden men nu ser jag ju att det finns ständiga referenser, säger Kristina Lindström.

När skandalen med den gifta 50-åriga chefredaktören och den 18-åriga reportern var ett faktum förändrades allt för Astrid Lindgren. Hon flyttade till Stockholm och födde så småningom sin son Lasse i Köpenhamn.

Han hamnade hos en fosterfamilj och var tre år när Astrid kunde hämta hem honom igen. Dramatiken som utspelade sig då, när hon tvingades lämna ifrån sig sin son, påverkade hela hennes författarskap.

- Jag hade nog blivit författare ändå, får vi höra att Astrid Lindgren säger i filmen, men om inte detta med Lasse hade hänt hade jag nog aldrig blivit en berömd författare.

Har din bild av Astrid Lindgren förändrats under arbetet med tv-serien?

- Ja, absolut. Hon har verkligen trätt fram i många dagrar för mig, det har öppnats små, nya världar med nya dimensioner som jag inte sett tidigare och som gör läsningen så mycket mer spännande, säger Kristina Lindström.

Flera Astrid-projekt

+ Spelfilmen "Astrid" i regi av Pernille Fischer Christensen. Produceras av Nordisk film med inspelningsstart under 2015 och premiär 2016.

+ Biografin "Denna dagen, ett liv" av Jens Andersen gavs ut i höstas.

+ Även Maud Nycander, som Kristina Lindström gjorde "Palme" med planerade att göra en dokumentär om Astrid Lindren men hon fick lägga ned den. "Det var ganska konstigt, jag kände inte till hennes projekt. Och hon kände inte till mitt. Sedan försökte vi få till ett samarbete mellan SVT och hennes filmbolag men det funkade inte. Jag var inte involverad i de diskussionerna", kommenterar Kristina Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!