Stickretreat i Luleå samlar stickare från hela landet

I helgen träffas stickare från Malmö i söder till Kiruna i norr för en stickretreat på Sunderbyns folkhögskola. ”Vi vill skapa en sticktrend i äkta folkhögskoleanda, där vi inspireras och lär av varandra”, säger kursledarna Jeanette Lundmark och Viveka Kron.

Katelyn bor i Luleå men är ursprungligen från USA. Hon började sticka för något år sedan. Nu stickar hon varje dag. "Att shoppa garn och sticka är mitt enda intresse", säger hon.

Katelyn bor i Luleå men är ursprungligen från USA. Hon började sticka för något år sedan. Nu stickar hon varje dag. "Att shoppa garn och sticka är mitt enda intresse", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand

Textil2024-03-08 17:00
undefined
Kursledarna Viveka Kron och Jeanette Lundmark har drejat en kopp till varje kursdeltagare. "Vi är inga keramiker, men har haft vansinnigt roligt", säger Vivika Kron (t.v i bild)

Till vardags jobbar de på folkhögskolans Konstlinje och brinner för färg, form och stickning.

– Jag var på stickretreat i Kalix och det var så avkopplande. Då insåg jag att vi kunde arrangera samma sak här i Konstlinjens lokaler. Det är en sådan inspirerande miljö och passar för ett sådant här arrangemang, säger Jeanette Lundmark.

undefined
47 deltagare från Malmö i söder till Kiruna i norr deltar i stickretreaten "Sticka lugnt" som pågår i helgen på Sunderbyns folkhögskola.

47 kvinnor sitter och stickar tillsammans och dricker ur personligt drejade muggar som kursledarna gjort.

– Vi är verkligen inga keramiker. De första muggarna blev vinda och oformliga, men vi har haft vansinnigt roligt, säger Viveka Kron.

Hon började sticka för sju månader sedan och anser sig vara en rookie i stickningssammanhang medan Jeanette Lundmark är en van stickare. Egentligen en spegling av de som sökt sig till retreaten. 

undefined
Katelyn bor i Luleå men är ursprungligen från USA. Hon började sticka för något år sedan. Nu stickar hon varje dag. "Att shoppa garn och sticka är mitt enda intresse", säger hon.

Katelyn är ursprungligen från USA men bor i Luleå sedan hon träffade en kille under sitt utbytesår på Luleå tekniska universitet. Nu har hon en doktorandtjänst i geokemi och började sticka först för något år sedan.

– Jag gav mig själv ett nyårslöfte att börja sticka strumpor år 2022 efter att ha sett så många fina alster på Instagram. Sedan dess stickar jag varje dag och har stickat över 100 strumpor, säger hon.

undefined
Grannarna Carina Juto Hietala och Gundhild Glanberg sitter i soffan och stickar på varsin tröja medan de talar med Anneli Hansson från Höjdens fårgård i Boden. "Jag har höga förväntningar på helgen. Kanske kan jag träffa nya bekantskaper att träffa i andra sammanhang", säger Carina Juto Hietala (t.v)

Anneli Hansson är en av medarrangörerna. Hon driver Höjdens fårgård i Boden och menar att hennes inträde i stickningens värld varit minst sagt omständlig.

– Vi äger ett gammalt hemman och som naturvård skulle markerna hållas öppna. Jag kom hem till min man en dag och sa att beställt ett antal får, en speciell hotad art som heter Svensk finullsfår. Och eftersom jag skickar ullen till ett spinneri i Finland och får tillbaka garn har jag lärt mig att både sticka och färga garn, säger hon.

undefined
Helena Sandlund, Siknäs, Marianne Olofsson, Kalix, Gisela Anderholm Hansson, Malmö och Stina Molin från Umeå tycker det är underbart att träffa människor med samma intresse och ha chansen att sticka en hel helg.

Flera av deltagarna Kuriren talar med har aldrig varit på en stickretreat förut. Marianne Olofsson från Kalix har däremot deltagit i många.

– Det är fint sätt att umgås med människor med samma intresse. Ingen är förmer än någon annan och man lär känna människor från hela landet. Dessutom underbart att bli så ompysslad, säger hon.

undefined
Kursledaren Jeanette Lundmark jobbar till vardags som textillärare på Konstlinjen och kläckte idén om att hålla en stickretreat på folkhögskolan.

Och kursledaren Jeanette Lundmark betonar att formatet inbjuder till kreativitet.

– Traditionellt har textil omgetts av många regler. Vi vill uppmuntra till en mjukare attityd till materialet – att göra det man vill. Det är filosofin bakom "Sticka lugnt", säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!