– Jag har ingen möjlighet att bemöta kritiken eftersom det handlar om anonyma röster, säger han.
Vi skriver torsdag förmiddag. Det har gått två dagar sedan Alexander Öbergs avgång blev offentlig.
Och det är en märkbart berörd människa som tar emot i det stora, ljusa teaterchefsrummet högst upp på Norrbottensteatern.
– Ärligt, det känns som att jag inte har koll på vad som händer även om man utifrån säkert kan se det på ett annat sätt. Hur kunde det sluta så här?, undrar han.
Han betonar att hans förvirring och förtvivlan inte rör kritiken om hans frånvaro varannan vecka. Den har han känt till och diskuterat med både styrelse och fackklubb. Däremot var de anonyma röster som vänt sig till pressen och kritiserat hans ledaregenskaper, enligt honom, en fullständig överraskning.
– Det känns som att bli huggen i ryggen. Vem är de och varför har de inte vänt sig till sin närmsta chef eller till fackklubben för att driva sina frågor? Bland skådespelarna och annan konstnärlig personal, som jag är direkt chef över, har jag stöd och är uppskattad. Vad jag förstått handlar det en om mycket liten klick människor. Anonym kritik innehåller säkerligen vissa sanningar men i övrigt kan jag bara spekulera, säger han.
Med facit i hand önskar han att han varit mer närvarande, även om hans familjesituation just nu inte tillåter det som ensamstående pappa till två tonårsdöttrar varannan vecka.
– Hade jag haft möjlighet, hade jag flyttat hit, betonar han.
Diskuterades andra lösningar? Exempelvis ett delat ledarskap där du fortsatt som konstnärlig ledare?
– Visst det hade kunnat vara en lösning. Samtidigt handlar det om olika ledartraditioner. Jag har stort förtroende för den ledningsgrupp jag jobbat med där personalansvaret är uppdelat och jag haft ansvar för den konstnärliga personalen. Övriga anställda har haft en chef närvarande hela tiden. Jag kan givetvis i backspegeln se saker jag kunnat göra bättre, exempelvis hållit fasta möten.
Dessutom, menar han, var det olyckligt att mycket av hans första tid som chef gått åt till att reda upp ekonomin.
– Min strävan har varit att jobba med ekonomi på ett kreativt sätt. Jag har tagit bort övertid och infört rammöten för att sätta ekonomiska ramar för produktionerna, en slags projektbudget, för att få kontroll på pengarna. Det handlar om att få ut mer teater ur den börs vi har. För det var tufft att få ihop ett program till hösten med teaterns nuvarande ekonomiska situation, lite som att koka soppa på en spik, säger han samtidigt som han i ett andra andetag säger sig vara nöjd med den repertoar som satts.
– Jag har jobbat hårt för att skapa ett brett och fint höstprogram med konstnärlig spets. Det blir två musikaler, en smalare pjäs "Den stora elden" av den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig, förövrigt Skandinavienpremiär, samt att Ung Scen Norr bjuder på en skräckpjäs för mellanstadiebarn.
Hösten repertoar blir alltså Alexander Öbergs enda publika avtryck som teaterchef, även om han själv gärna fortsatt. Han säger att han haft stora planer för teatern där han ser närheten till teaterhögskolan som en unik tillgång.
– Min plan var att sätta Norrbottensteatern på kartan och på sikt skapa en teater dit skådespelare söker sig. Nu blev det inte så. Jag ställdes inför ett faktum. Styrelsen ville ha en teaterchef närvarande i länet. Det accepterar jag och avgår därför, säger Alexander Öberg.