1971 vann Liverpool mot IFK Luleå vid en fotbollsmatch på Skogsvallen. En sann berättelse bland 27 andra som nu tar gestalt i Norrbottensteaterns föreställning Avgörande ögonblick.
– Utmaningen har varit att ge dessa fantastiska berättelser rättvisa, säger Rasmus Lindberg, regissör som bearbetat historierna och skrivit manus.
Uppsättningen bygger alltså helt på verkliga berättelser, avgörande ögonblick i livet, som människor i länet skickat in till Norrbottensteatern.
- Det är otroliga berättelser. Jag har fullständigt häpnat över den mångfald och djup människor delat med sig av.
Totalt 15-16 timmar inspelade berättelse har nu blivit till två timmar föreställning, där de 27 berättelserna löper ut och in i varandra, i en aldrig sinande ström av historier av mycket varierat slag.
– Idén har varit att bjuda på en bredd, egentligen vem är det som bor i vårt län.
Därför har viss hänsyn till ålder, kön, religion, bakgrund, bostadsort och etnicitet tagits vid urvalet för att skapa en mångfacetterad och dynamisk föreställning, där man även jobbat med dialekter. 15 personer med skiftande dialekter har läst in texterna som sedan de fyra skådespelarna haft som referens.
- Det har närmast varit ett antropologiskt arbete. Jag menar, förutom att vi tagit del av händelser i länsbors liv har vi också utforskat språken som talas här uppe. Det har varit helt fascinerande, menar Rasmus Lindberg.
Det dokumentära anslaget går även igen i manusbearbetningen. Felsägningar, avbrutna meningar och dialektala egenheter finns kvar.
– Utan inbördes rangordning är detta det tredje roligaste projektet jag arbetat med, kanske mest för att jag blivit så berörd. Dessutom är det förvånandsvärt moderna historier. Lite fördomsfullt hade jag väntat mig fler berättelser om natur, skoter, stugliv och bullbak. I stället fick vi berättelser om avundsjuka, krossad vänskap, könsbyten och kanske starkast av allt, en berättelse om en kvinna som hålls fånge i 18 månader av en man. Under den tiden födde hon också ett barn innan hon han fly och hur det präglat hennes liv. Det ödet har vi gjort en pjäs i pjäsen av, säger Rasmus Lindberg.
På scen 2 repeteras familjeföreställningen Liam och de fem utmaningarna. En föreställning där musik, text och illusioner tillsammans gestaltar berättelsen om pojken Liam som via fem utmaningar kommer att finna sig själv. Det är illusionisten Peter Varg och kompositören Krister Hansén som ursprungligen kommit med idén som sedan vidareutvecklats av operaregissören och dramatikern Linda Mallik.
- Det synopsis jag och Krister presenterade skrev vi ihop mycket snabbt över en kopp kaffe på ett fik i Piteå. I Linda Malliks händer har det blivit magi. Krister Hansén har sedan skapat underbar musik utifrån hennes manus, säger Peter Varg.
Han medverkar i rollen som Magikern medan skådespelaren Gustav Ekman Mellbin gör rollen som Liam.
- Det blir ganska sparsmakat med illusioner, men en del trolleritrick. Det vi kommer att jobba med är en mycket gammal teknik som heter Black Art och som användes mycket på teaterscenerna förr i tiden. Det handlar helt enkelt om att släcka ned för att sedan belysa det man vill att folk ska se. Dessutom känns det jätteroligt att barn får lyssna på klassisk musik live under föreställningen. En möjlighet att vidga sin musikrepertoar, menar Peter Varg.