"Godnattsagor för rebelltjejer" slog ned som en bomb i barn- och ungdomsboksfloden när den engelska originalutgåvan kom ut. Sedan den första boken har författarna Elena Favilli och Francesca Cavallo gett ut "Godnattsagor för rebelltjejer 2" – totalt 200 berättelser med kvinnliga förebilder ur historien – sagor som nu dramatiserats av Rasmus Lindberg.
– Det har närmast varit ett självmordsuppdrag att välja ut vilka av de 200 kvinnor vi ska gestalta. Därför har jag begränsat mig till de kvinnor som gjort uppror. Det blev 25 stycken, säger Rasmus Lindberg.
Pjäsen, som ska gå på turné och spelas för mellanstadiebarn, har fått en ramberättelse för att plocka in sagorna i nutiden. Skådespelaren Maria Pontén spelar en tjej som ingår i ett gäng som mobbar en flicka i klassen. Nu har någon i gänget använt hennes telefon för att ta nakenbilder på flickan i duschen efter gymnastiklektionen och gänget hetsar henne att publicera bilderna.
– Hon vill inte, samtidigt är hon rädd för att blir exkluderad ur gänget, säger Maria Pontén.
Hennes mormor, gestaltad av Anna Thiam, försöker uppmuntra henne att göra det rätta och vara sann mot sig själv samtidigt som publiken får ta del berättelser från hela världen.
Exempelvis medborgarrättsaktivisten Rosa Parks, piloten Amelia Earhart, som var den första kvinnan att flyga ensam över Atlanten, systemvetaren Margaret Hamilton som programmerade mjukvarukoden till styrsystemet i datorn på Apollo 11, en pirat och Manal Al-Sharif som trotsade förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien och fängslades, för att nämna några av dessa historiska kvinnor publiken får möta.
Flera i ensemblen lyfter Gloria Ray Kalmarks historia.
– Hon var den första afroamerikanska kvinnan i USA som tog universitetsexamen. Hon gifte sig med en svensk man och bor i Stockholm. Det svindlar att historien ligger så nära i tiden, säger Willma Idris.
Pjäsen har spelats för en provpublik som verkligen bevisade att dessa kvinnor verkligen behöver uppmärksammas, menar Anna Pontén.
– Ingen i publiken kände till någon av kvinnorna. Däremot Napoleon och Armstrong, män som bara nämns i en bisats, berättar hon.
Den episodiska föreställningen visar inte minst det pris många av kvinnorna fick betala.
– Det finns så sorgliga öden. Samtidigt är det tack vare dem som kvinnors rättigheter stärkts, säger Rasmus Lindberg.