Nedläggningshotad – nu hålls 40-årskalas

En av Sveriges äldsta fria teatergrupper firar 40-års jubileum. Nämligen Lule Stassteater.

40 års jubileum. Lule Stassteater firar 40 år och är därmed en av Sveriges äldsta fria teatergrupper. Det firar de med ny logga och nya inslag på teaterrepertoaren för barn och unga. Bland annat komm

40 års jubileum. Lule Stassteater firar 40 år och är därmed en av Sveriges äldsta fria teatergrupper. Det firar de med ny logga och nya inslag på teaterrepertoaren för barn och unga. Bland annat komm

Foto: Eva Åström

Teater2015-12-18 20:00

– Det har varit tufft. Speciellt när teatern förlorade stödet från Statens Kulturråd på 90-talet. 2008 var det nära att teatern lades ned men vi har överlevt och nu gör vi en symbolisk nystart, säger Nettan Öhrvall, Lule Stassteater.

Nettan Öhrvall beskriver teaterns 40 åriga existens som turbulent.

– Det har varit mycket upp och ned, både konstnärligt och ekonomiskt.

Det var hon och Emma Löfström (tjänstledig) som vid ödesmötet 2008, när alla gamla ”stassare” ville lägga ned teatern, som de uttryckte sin vilja att försöka driva den vidare. Regissören och manusförfattaren Håkan Rudehill blev konstnärlig ledare.

– Vi var två unga skådespelare som behövde hjälp att driva teatern. Håkan Rudehill var med till 2011 då han tyckte han gjort sitt och lämnade över ansvaret till oss, säger hon.

Då hade Lule Stassteater återfått förtroendet hos Statens kulturråd och idag är de en av få teatergrupper som fått ökat anslag från staten.

Med fasta inslag som sjukhusclowner, den årliga Julkalendern i Stadsparken i Luleå samt den uppsökande teaterverksamheten står nu teatern inför en nystart med ny logga och delvis nya inslag på teaterrepertoaren för barn och unga.

– Vi kommer att spela Pop Up teater, en ny teaterform, där vi kommer att bjuda in professionella scenkonstnärer från hela Sverige samt internationellt för att tillsammans göra produktioner som ska spelas i det offentliga rummet. Just nu jobbar vi med en scenkonstgrupp från Tromsö, säger Christine Hemdal.

Hon menar att luleborna kan förvänta sig nya teaterupplevelser på oväntade platser.

– Vi vill göra något för människorna som bor här. Så håll utkik, är hennes råd.

Inriktningen mot barn och unga står dock fast, med utgångspunkt i barnkonventionen.

– Det är ett arv från gamla Lule Stassteater vi är mycket stolta över, liksom att vi precis som grundarna av teatern 1975 vill belysa samhället och problematisera ungas vardag. Politisk teater, menar Nettan Öhrvall.

Hon är tämligen övertygad om att Lule Stass kommer att överleva ytterligare 40 år, trots dess låga status i branschen.

– Jag får ofta frågan om jag arbetar med barnteater för att sedan kunna spela för en vuxen publik. Samtidigt har scenkonst för barn fått bättre status senare åren. Det kan vi tacka Suzanne Osten för. Men vårt mål är att fortsätta profilera oss som en professionell teater för barn och unga, säger Nettan Öhrvall

Lule Stassteater

Lule Stassteater etablerades 1975 av bland annat Harry Nyman med starka rötter i 1970-talets progg.

Det är en uppsökande teater med bas i Luleå, som turnerar i de fyra nordligaste länet.

Teaterns mål är att producera aktuell och överraskande kvalitetsteater för barn och unga, där barnens rättigheter och barnkonventionen genomsyrar arbetet.

Lule Stassteaters sjukhusclowner besöker varje år barnpatienter på Sunderby sjukhus och Julkalendern i stadsparken i Luleå har blivit en kär tradition som varje år når cirka 7 000 barn med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!