En föreställning med en unik blandning av glamourös dragshow, vacker musik och interaktiv barnteater. Så presenteras "Lilla jag och drakarnas drottning" som just nu turnerar i länet.
Barnen i Borgmästarskolans gymnastiksal sitter på helspänn när Inga Tvivel, alias Jan Ericson, gör entré och snart rycks de med i showen. De får flyga som fåglar, krypa som marsvin och sjunga med.
Det handlar om "Lilla jag" som känner sig annorlunda. "Lilla jag" är nämligen en drake. Efter halva showen tar "Lilla jag" av sig sin gula dräkt och visar sin glittriga klänning och de gröna vingarna. Budskapet är att alla ska få vara som de är och i slutändan är också "Lilla jag" nöjd med sig själv.
Efteråt kommer flera barn fram och vill prata. En pojke sträcker fram handen, rör i de färgglada kläderna och frågar: "Är du på riktigt?"
Fritidspedagogen Helena Kristiansson ler.
– Det var absolut fantastiskt. Barnen var fascinerande och levde sig in, säger hon.
Rektor Annika Björnfot instämmer:
– Jag tyckte att det var en jättehärlig föreställning som väckte mycket tankar.
De senaste åren har det varit mycket debatt om dragqueens som uppträder i skolor och förskolor och media har rapporterat om hot och hat. Annika Björnfot har följt rapporteringen.
– Självklart, det berör ju oss alla när människor som uttrycker sig på olika sätt inom kulturen hotas. Det är fruktansvärt och svårt att förstå.
Jan Ericson berättar att teatersällskapet "Bland drakar och dragqueens" flera gånger har upplevt hot och hat mot föreställningarna, senast i början av februari på ett bibliotek i Haninge.
– Det är alltid hemskt. Men jag har aldrig ställt in en enda föreställning. Vuxna män som vill förstöra för barn, nej det köper jag inte.
Teatersällskapet möts ofta av fördomar som inte stämmer.
– Vi har ingenting med nattklubbsdragshow att göra, utan vi jobbar med barnunderhållning med dragshow som ett konstnärligt uttryck, ungefär som man kan vara svärdslukare, trollkonstnär eller jonglör. Det är en gammal teaterform med rötter i antiken.
Alla i teatersällskapet är skådespelare och pedagoger. Själv är han gymnasielärare i Stockholm till vardags men turnerar med showen nästan varje helg.
– Det är viktigt för oss att jobba med demokrati, läsfrämjande, allas tillgång till sagor och berättande och att barn ska få utveckla sin fantasi.
Han vill att det ska finnas något för alla i showen.
– Det kanske är någon som gillar sångerna, eller som tycker att gult är vackert, eller att det är fint med drakar och glittrande stenar. Sedan använder vi dragshowens klassiska knep, att byta kläder mitt i alltihop – det ska finnas ett sådant ögonblick. Det är kul.
Om påhoppen som förekom i samband med sagoläsningen på biblioteket i Haninge säger Jan Ericson:
– Vi håller på med teater. För barn är det här teater. Jag är en drake eller så är jag en kille eller en tjej och vi sjunger och vi dansar och det är härligt. Vuxna tolkar in saker och ting som barn inte gör och det kan inte jag styra över. Men barn gillar fantasi, lek, förvandling, att klä ut sig, klä upp sig. Precis som vi.
Norrbottensmusiken som arrangerar turnén har inte märkt av någon hotbild eller känt någon oro.
– Vi tar för givet att det här kommer att gå galant och det har det gjort hittills, säger Åsa Danell på Norrbottensmusiken.