Kulturbåten på nya äventyr: Man får tjuvlyssna i bastun

"Bastuklubben" är ett drama om tre generationer kvinnor som samtalar förtroligt i bastun. Måndag 7 augusti åker Kulturbåten ut till Kluntarna i Luleå skärgård där publiken får prova en annorlunda teaterupplevelse.

Johanna Salander har skrivit och regisserat föreställningen "Bastuklubben" som nu kommer som ljudverk till Luleå skärgård.

Johanna Salander har skrivit och regisserat föreställningen "Bastuklubben" som nu kommer som ljudverk till Luleå skärgård.

Foto: Pressbilder

Teater2023-08-03 20:00

Det är stridsbåten Viggen som tar ut båtresenärerna på denna något speciella kulturkryssning. Framme på Kluntarna får de medföljande ta plats i en vedeldad bastu och lyssna på teatern med kvinnornas samtal – nakna sanningar och svåra utmaningar, vardag, glädje och heta diskussioner. Kort sagt: Den typ av privata ämnen som vi kanske bara delar i bastun.

Det blir en eftermiddagstur från Södra hamn plus en extrainsatt tur på kvällen på grund av stor efterfrågan. Handduk och vattenflaska medtages.

"Bastuklubben" i den här tappningen är ett ljudverk som bygger på en bastuföreställning från 2019, skriven och regisserad av Johanna Salander, född 1979 och ursprungligen från Luleå. Hon konstnärlig ledare för den fria gruppen Ögonblicksteatern i Umeå. Det är också Ögonblicksteatern som är producent för "Bastuklubben" som kom att bli ett flerårigt projekt.

Rollerna i "Bastuklubben" spelades av Sara Gallardo, Anna Söderling och Mia Westin – samma trio som nu hörs i ljudverksversionen. Musiken är skriven av Frida Johansson, Lovisa Algesten står för sången ochJessica Klingsell har gjort efterbearbetningar.

Det började som en nyskapande idé om en pjäs med en väldigt annorlunda scen.

– Vi byggde helt enkelt en arkitektritad bastu på hjul. Det var den som var det sceniska rummet, berättar Johanna Salander.

Bastun hade ett stort fönster som publiken kunde blicka in i och så mickades ljudet ut inifrån bastun till publiken.

Hela teatern på en timme spelades inne i bastun i mellan 60 och 80 graders värme. Publiken däremot satt utomhus och värmde sig med varm dryck.

– Jag tycker det är spännande när också de yttre förutsättningarna påverkar skådespelarna. Det händer mycket då, säger Johanna Salander.

"Bastuklubben" handlar om tre kvinnor ur olika generationer som träffas via jobbet och sedan fortsätter att ses en gång i månaden för att basta tillsammans.
– I samtalen delar de med sig av sådant som vi kanske annars inte har plats för på de stora scenerna, därför att man inte tycker att det är intressant med kvinnoliv på det sättet. Men för mig är det just det som är det mest intressanta – de här vardagliga skeendena och funderingarna om existensen.

Någon vill ha fler barn, men hennes pojkvän vill inte. Någon är 65 år och singel och vill träffa en ny partner. Någon försöker hitta meningen i tillvaron när barnen flyttar hemifrån.

Inför att Johanna Salander skrev manuset hade de flera bastusittningar med inbjudna kvinnor kring olika teman. De åkte också runt och satte sig i dambastun på olika ställen, tjuvlyssnade på samtalen och hämtade inspiration.

Den rullande bastun gav sig ut på turné, men när pandemin kom fick de ställa in en många föreställningar eftersom folk inte kunde sitta så tätt, trots att det var utomhus.

Ändå levde projektet "Bastuklubben" vidare. De skapade en fotoutställning och en publikation om projektet tillsammans med forskare från Umeå universitet. 

– Vi har tillsammans med forskarna försökt närma oss kvinnors sätt att skapa relationer, den förtrolighet som ofta kan uppstå ganska snabbt mellan kvinnor.

För att föreställningen skulle kunna leva vidare skapade de även ljudverket.

– Då är det publiken som istället får sitta i bastun och så blir det som ett radiodrama som de får lyssna på medan de bastar. Det blir som att man får sitta och tjuvlyssna på de här samtalen i bastun.

Ljudverket har spelats på olika festivaler, både i den bastu på hjul som de byggde och i offentliga basturum, exempelvis i Kukkolaforsen.

– Det går ju att lyssna på även på andra ställen, men jag tror att det upplevs bäst i en bastu.

Så vad tänker du om att den ska spelas i Luleå skärgård nu?
– Det är jättekul. Jag är uppvuxen på Porsöberget i Luleå, men eftersom vi alltid åkte till min mammas hemtrakter på somrarna så har jag inte upptäckt Luleå skärgården förrän ifjol somras då jag var där med mina barn, så nu blev jag jätteglad över initiativet. Det är roligt att den kan transporteras till helt nya basturum.

För norrbottningarna är det säkert många som minns "Klossarna" eller "Mamma Mu och Kråkan" som Johanna Salander tidigare har regisserat på Norrbottensteatern. Just före pandemin skapade hon också föreställningen "Det jag bara vågar drömma" vid Norrbottensteatern tillsammans med Camilla Blomqvist, vilken byggde på intervjuer med en massa ungdomar om deras framtidsdrömmar.

Bottenvikens kulturbåt är en satsning som sjösattes ifjol. Det är Laponia rederi som kör den i samarbete med föreningen toNord och Kind Exploring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!