Galenskap, godhet och mens på Dramaten

Sara Stridsbergs nyskrivna "Beckomberga", David Dencik som Dostojevskijs Idioten och därtill en musikal om mens. Det är några av nyheterna i Dramatens höstprogram.

Spelar idioten. Efter åtta års filmande återvänder David Dencik till teaterscenen och till Dramaten. Som "en melakoliker av rang" beskriver han Dostojevskijs "Idioten" som han spelar i höst, i regi av Mattias Andersson.

Spelar idioten. Efter åtta års filmande återvänder David Dencik till teaterscenen och till Dramaten. Som "en melakoliker av rang" beskriver han Dostojevskijs "Idioten" som han spelar i höst, i regi av Mattias Andersson.

Foto: JESSICA GOW / TT

Teater2015-03-04 07:00

Beckomberga utspelas vid 90-talets mitt. De stora mentalsjukhusen ska just stänga. Vissa patienter, som Olof, står skräckslagna inför den nya tillvaro och den ensamhet de tvingas ut i.

- Andra uppfattar det som att de varit instängda av misstag i decennier, säger Sara Stridsberg.

Pjäsen är ingen dramatisering av romanen med samma titel, även om den föddes ur just den. Sara Stridsberg hade kört fast i romanskrivandet och brottades med det moraliska dilemmat i att låta en frisk författarröst beskriva mentalpatienterna.

- I dramatiken får karaktärerna tala i sin egen rätt medan man i romanen alltid har den här lite kladdiga tillrättaläggande romanberättaren vars röst lägger sig som en trång äcklig bur över allt det där. Det slipper man i dramatiken.

Pjäsens persongalleri är större. Men precis som i romanen får Beckomberga vara något mer och annat än bara en fängelseliknande institution.

- Vår bild av de gamla mentalsjukhusen präglar också vår syn på dem som faktiskt vistades där. När jag berättar att min pappa var där en tid så tror folk att han är något slags ickemänniska eller att han är död. Jag vill säga något också om sjukdomen, att sjukdomen inte bara är det förvrängda, den är också en vardag, liv och ljus.

Som sjuk och sinnesförvirrad betraktar omgivningen också en annan av höstens huvudpersoner: Dostojevskijs Idioten. För sin fortsatta utforskning av godheten har regissören Mattias Andersson lyckats övertala David Dencik att spela en av världslitteraturens största personligheter och därmed återvända till teaterscenen efter åtta års filmande.

- Det är med skräckblandad förtjusning. Jag har glömt lite hur det är att göra teater, säger David Dencik som samtidigt gläds åt att få komma tillbaka till Dramaten och åt att få arbeta med Mattias Andersson.

- Jag tyckte oerhört mycket om hans Brott och straff på Backateatern. Hela hans teaterblick känns väldigt aktuell och nutida och spännande.

Mens har varit på tapeten på många sätt det senaste året. Även Unga Dramaten tar sig nu an ämnet. Om skådespelarna har bindor på huvudet som i uppsättningen på Unga Klara må vara osagt, däremot blir det sång och musik. Regissören Rebecka Cardoso har skrivit texten till Mens – the musical med musik av Safoura Navab Safavi, som får urpremiär den 18 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!