Det är de stora ingredienserna i Norrbottensteaterns höstprogram.
– Vårt motto har varit angeläget och underhållande för alla åldrar. Det har vi lyckats med, säger teaterchef Karin Enberg.
I onsdags presenterades Norrbottensteaterns höstprogram, där Bertolt Brecht och Kurt Weills expressionistiska musikteater Tolvskillingsoperan är säsongens stora produktion.
– En alltid lika aktuell föreställning om klassklyftor, utanförskapets tröstlösa liv men också om drömmar, hopp och kärlek, menar Karin Enberg.
Det är Hedwig Claesson som regisserar pjäsen, åter tillbaka på Norrbottensteatern efter de kritikerrosade uppsättningarna av Att döda ett tivoli och Dumstrut.
– Tolvskillingsoperan skrevs redan 1928 av Brecht och Weill. En musikteater som skapades efter Första världskriget, men i en tid där 30-talets depression stod för dörren och det kommande Andra världskriget. En tid som skrämmande mycket påminner om vår egen samtid, där de ekonomiska skillnaderna mellan människor ökar och attentat mot EU-migranterna som vi möter på gatorna ökar, säger hon.
Men redan på fredag sker en sorts dubbelpremiär.
Då går nämligen ridån upp för dokumentärteatern Man vänjer ju sig vid det vackra (första delen) som tillika är urpremiär för Ung Scen Norr, Norrbottens nya ungdomsscen.
– Idén bakom Ung Scen Norr är att Norrbottensteatern vill utveckla teaterutbudet för unga i länet men också stödja de ungas egna kreativa skapande, menar projektledaren Daniel Isaksson.
Enligt den förstudie som gjordes innan projektet drogs igång visade att det spelas minst teater för åldergruppen 13-16 år, ett ålderspann som föreställningen vänder sig till.
– Det finns 10 218 ungdomar i länet mellan 13-16 år. Vi har träffat 229 av dem, besökt skolor och intervjuat 55 stycken. Deras tankar och funderingar är grunden i vår dokumentära teater, säger pjäsens regissör Johanna Larsson.
Hon beskriver föreställningen som både transparent och intim, bara 50 stycken får plats i publiken, och den kommer att spelas förutom i Luleå på fler platser i länet som ingår i pilotprojektet som löper över tre år.
I mitten av september är det dags för nästa premiär, barnteatern Det magiska skåpet, som vänder sig till barn från fem år. Föreställningen bygger på tre sagor av H.C Andersen; Den fula ankungen, Flickan med svavelstickorna och Kejsarens nya kläder.
– Det är en berättande teater där frågor som barnfattigdom, mod och integritet ges gestaltning, menar Karin Enberg, pjäsens regissör.
Teatersäsongen kommer att avslutas med en stor Julshow med premiär i slutet på november där teaters skådespelare och musiker utlovar julig underhållning.