Barn- och ungdomsboksförfattaren Lina Stoltz från Luleå skrev den verklighetsbaserade boken ”Den jag vill vara” efter att ha intervjuat en tidigare elev som hon lärde känna när han var 14 år.
– Vi har fått någon sorts vänskapsrelation under åren och började prata om att skriva ner hans berättelse. Det blev en lättläst bok som jag kände skulle göra sig bra på scenen, berättar hon.
Det handlar om Joel och hans tid i häktet och fängelset med allt vad det innebär av mentala påfrestningar, men också en del ljuspunkter. Nutid varvas med återblickar på hans liv.
Eftersom hon själv är dramapedagog och van att driva projekt kändes inte steget så långt till att producera den själv och hon fick ekonomiskt stöd från Region Norrbotten, Kulturrådet och Centralförbundet för socialt arbete.
Hon anlitade skådespelaren Ivar Forsling som går på teaterhögskolan i Luleå till rollen som Joel och regissören Carina Henriksson från Piteå.
– Jag såg Ivar i en pjäs på Norrbottensteatern och det var någonting med uttrycket och energin som stämde samt att han utseendemässigt påminner om förgrundsgestalten.
Bo Selinder sköter ljudet och har några repliker och Bror Astermo står för ljus och övrig teknik.
Pjäsen är en monolog på en timme och extremt krävande för skådespelaren.
– Det är en utmaning både fysiskt och mentalt. Man blir utmattad – det är som ett maratonlopp, säger Ivar Forsling.
Att inte ha några motspelare är också speciellt, konstaterar han.
– Jag får istället hämta impulser från publiken. Det gör föreställningen dynamisk och beroende av energier och reaktioner i rummet. Det är väldigt spännande.
Han vill inte uttala sig om i fall det är en ljus eller mörk föreställning.
– Jag tror det kan slå an på olika sätt hos olika personer, säger han.
När de började med förberedelserna förra hösten hade de inte något färdigt manus att utgå ifrån.
– Vi har utarbetat pjäsen tillsammans på scen genom att laborera och leka oss fram på golvet. Utifrån det har Lina skrivit manuset. Det har varit jättekul att göra hela den här resan tillsammans, säger Carina Henriksson.
Pjäsen ska i första hand spelas ute på skolorna för elever från årskurs åtta och uppåt.
Under den här dagens genomdrag fick Emmy Mörk Lundberg, 17 år, vara provpublik.
– Man fick upp ögonen för hur det kan vara i ett svenskt fängelse, vilka hierarkier som finns och hur psykiskt påfrestande det kan vara. Jag tyckte den var superbra. Lite stressande men jättebra, säger hon efteråt.