En ungdoms revolt mot starkt religiöst förtryck

Besatthet är det bärande temat i pjäsen ”Sannas sanna jag” som har premiär ikväll på Norrbottensteatern.

Nora Bredefeldt är en av de tre professionella skådespelarna i Ung Scen Norrs föreställning ”Sannas sanna jag” som har premiär 7 maj på Norrbottensteatern och sedan kommer att gå på skolturné.

Nora Bredefeldt är en av de tre professionella skådespelarna i Ung Scen Norrs föreställning ”Sannas sanna jag” som har premiär 7 maj på Norrbottensteatern och sedan kommer att gå på skolturné.

Foto: Marcus Hagman

Teater2019-05-07 06:00

– Sanna växer upp i en strängt fri religiös familj. Pjäsen är existentiell. Titeln anspelar på vem man är och väljer att bli, säger manusförfattaren Rasmus Lindberg, tillika pjäsens regissör.

Och det är en mycket välspelad pjäs, cirka 60 gånger har ”Sannas sanna jag” spelats runt om i landet sedan Rasmus Lindberg skrev den 2014 för Riksteaterns LÄNK-projekt (se faktaruta) och har därmed uteslutande satts upp av amatörteatergrupper och på teaterutbildningar. Så när Ung Scen Norr har tagit sig an pjäsen är det första gången den spelas av en professionell teater i samarbete med Teaterhögskolan i Luleå.

– LÄNK-projektet bygger på nyskriven dramatik för stora ensembler. Få professionella teatrar väljer att sätta upp en ungdomspjäs med så många roller, menar Rasmus Linberg är förklaringen till varför en pjäs som just nu spelas på fem platser i Sverige aldrig tidigare sett dagens ljus på en professionell teaterscen.

Med totalt elva skådespelare på scenen är det Norrbottensteaterns största högstadieproduktion någonsin och kommer att ses av cirka 3 000 högstadieelever i Luleå, Boden, Kalix, Överkalix, Övertorneå och Pajala. Det vill säga de kommuner som Ung Scen Norr har ett avtal med.

– När jag fick frågan av Riksteatern föddes idén om att skriva en pjäs om en ungdom som skriver en pjäs där form och innehåll skulle bygga på temat besatthet. Jag letade efter en besatt miljö. Att det blev en strängt religiös miljö är alltså ett resultat av formen. Jag understryker att pjäsen inte är ett angrepp på frikyrkor utan fokuserar på det religiösa förtryck som kan skapas i strängt religiösa miljöer där unga människor på grund av sin livssituation inte kan vara och utvecklas till den man själv vill, säger han.

Rollen som ”Sanna” gestaltas egentligen av hela ensemblen även om skådespelaren Therése Lindberg är den som fysiskt skriver pjäsen i pjäsen om sin flykt från sin familjs frikyrka. Med andra ord talar alla elva skådespelare på scenen som Sanna under hennes impulsiva historieberättande där hennes dramatiska uppväxt skildras i form av ett klonkrig där bland annat en gorilla i klänning gör entré.

– Även om pjäsen hanterar ett tungt ämne finns mycket humor och livslust om en flicka som växer upp, blir tonåring och revolterar mot sin strängt hållna livsmiljö. Egentligen att ta kontroll över sitt eget liv, säger Rasmus Lindberg.

LÄNK-projektet

Teaterutbildningar och kulturskolor har länge saknat nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler i gymnasieålder. Med anledning av detta beslutade Riksteatern 2010 att starta LÄNK.

Inför varje LÄNK-omgång, som kommer vartannat år, får sex framstående dramatiker i uppdrag att skriva var sitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år.

LÄNK vill dessutom ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater och skapar därför möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare. Det är ett sätt att stärka teaterbranschen och inspirera fler att söka till scenskolor eller att engagera sig i Riksteatern lokalt. Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!