Karin Sundvall: Den nakna lågstatusclownen inspirerar

Hon vann en Emmy för filmen "Den tatuerade änkan", regisserad av Lars Molin och tillhör en syskonskara från Luleå som vunnit internationellt erkännande i filmvärlden. Nu aktuell som kostymör för Norrbottensteaterns turnerande sommarföreställning "Rickard III"

Karin Sundvall började redan i unga år att sticka, virka, lappa och laga i hemmet på Bergviken i Luleå. "Jag hade också en fantastisk textillärarinna som såg min kunskap och gav mig stor frihet att utvecklas textilt. Redan på mellanstadiet fick jag börja med bildvävar, säger hon.

Karin Sundvall började redan i unga år att sticka, virka, lappa och laga i hemmet på Bergviken i Luleå. "Jag hade också en fantastisk textillärarinna som såg min kunskap och gav mig stor frihet att utvecklas textilt. Redan på mellanstadiet fick jag börja med bildvävar, säger hon.

Foto: Petra Älvstrand

Teater2024-04-29 16:27

– Jag är uppvuxen med Norrbottensteaterns fina föreställningar och kostymer. Dessutom hade jag en textillärarinna på Bergviksskolan i Luleå som gav mig friheten att utvecklas textilt, säger Karin Sundvall.

undefined
Det är här i kostymateljén på Norrbottensteatern som kostymören Karin Sundvall tillbringar den mesta tiden under repetitionerna av sommarteatern "Rickard III". På bild provar skådespelaren Niklas Larsson Lirell sin clowntrikå tillsammans med en av de byxor han ska använda i någon av sina 4-5 olika roller.

Tillsammans med sin bror Kjell Sundvall har hon medverkat som scenograf och kostymör på fem filminspelningar, bland annat "Jägarna", men det är samarbetet med regissören Lars Molin hon främst lyfter fram.

– Han var en underbar människa och var alltid med under kostymprovningarna i flera timmar. Han såg en möjlighet att komma närmare skådespelarna under provningarna, se hur karaktärerna kunde formas utifrån sina kostymer.

undefined
Under många år samarbetade kostymören Karin Sundvall med regissören Lars Molin och vann bland annat en Emmy för bästa film med den "Den tatuerade änkan". "Då var det ingen stor sak. Det var Lars Molin och Mona Malm som åkte till New York. Hade det hänt idag skulle nog hela filmteamet åkt över", säger Karin Sundvall.

Tillsammans med Lars Molin gjorde Karin Sundvall flera filmklassiker som "Den tatuerade änkan", "Kejsaren av Portugallien" och "Krüger", men utan uppväxten i ett hem där handarbete var vardag och en textillärarinna som tidigt såg hennes talang, kanske hennes framtidsplaner sett annorlunda ut.

– Att det fanns ett yrke som kostymör, nej det fanns inte i min världsbild, säger hon.

undefined
Norrbottensteaterns sommarföreställning är "Rickard III" av William Shakespeare, men inte en traditionell uppsättning utan med clowner. "Jag och regissören Claes Åström har samarbetat flera gånger. Vi har hittat ett samtal och en ton där vi pratar, bubblar och är mycket generösa med varandra", säger Karin Sundvall.

Samtidigt drevs hon av ett intresse, gick specialkurser i textil på Hjalmar Lundboms skolan i Kiruna, utbildade sig på nuvarande Textilhögskolan i Borås för att återvända till Luleå för studier på Sunderbyns konstlinje.

– Där fick vi prova på många olika tekniker, men inte textil. Det tillhörde allmänna linjen och sågs inte som konst. Då ställde vi oss på barrikaderna och fick ta strid för det textila uttrycket, säger Karin Sundvall.

undefined
"Vi leker med alla maktgalna gubbar som återfunnits genom historien, från Shakespeare till idag", menar kostymören Karin Sundvall. På bild i samtal med skådespelaren Niklas Larsson Lirell, från Västerbottensteatern, som i sommar spelar med grannlänets regionteater.

Idag, långt efteråt, är det med stolthet hon ser tillbaka på en kamp för en inre känsla, det vill säga att det textila uttrycket hade en självklar plats bland andra konstuttryck – ett perspektiv på konstscenen som då negligerades. Och kanske med samma driv sökte Karin Sundvall till Beckmans mode och designutbildning i Stockholm efter avslutande konststudier i Sunderbyn.

– Jag fick rådet att söka, men visste inte vad det var för utbildning. Jag fick fråga min mamma som var Syo-konsulent.

undefined
Skådespelaren Therése Lindberg kommer att bära denna "fatsuit" i rollen som Hertigen av York. "Men vi har fyllt kostymen med luft istället för vadd så att hon inte blir för varm. Det handlar ändå om en sommarteater", säger Karin Sundvall.

Karin Sundvall kom in med sina arbetsprover år 1979 och började samtidigt parallellt att arbeta med kostymer för Lule Stassteater tillsammans med scenografen Åsa Acking. Och det är vad som brukar kallas historia. Mode var inget för unga Karin Sundvall – det var, inte minst, teaterns lek hon fastnade för.

undefined
"Utgångspunkten har varit den nakna, lågstatusclownen när jag designat kostymerna", säger Karin Sundvall.

– Det roliga med teater är att du får flippa iväg, skapa nya världar och något helt unikt. Filmen i Sverige är mer realistisk och det kan vara svårt att skrapa ihop finansiering för historiska filmer kostymmässigt. Det anses dyrt, säger hon och hänvisar till produktioner som "Profeten från Pajala" och "Underbara kvinnor vid vatten".

undefined
Skådespelaren Niklas Larsson Lirell tillsammans med kostymen han kommer att bära i rollen som lady Ann, en av tre större karaktärer han kommer att gestalta i sommarteatern "Rickard III".

Under åren har Karin Sundvall återkommit till uppväxtstaden Luleå och Norrbottensteatern, senast för att återknyta bekantskapen med teatertolkningen av Lars Molins "Den tatuerade änkan" och nu som kostymör för William Shakespeares "Rickard III" i clownens gestaltning.

undefined
"Det roliga med teater är att man får flippa iväg och skapa helt nya världar", säger Karin Sundvall, på bild framför sina skisser av kostymerna som ska bäras av skådespelarna vid Norrbottensteaterns sommarföreställning.

– Varje teaterprojekt är unikt och inte minst ett kollektivt arbete. Jag och regissören Claes Åström har samarbetat en del och hittat ett samtal, en ton där vi är generösa med varandras idéer. I just denna uppsättning ville jag i kostymerna skulle skapa en öppenhet mot den tämligen nakna clownens trikå. Därför krinoliner där bara skalet på kjolarna sytts upp. Utgångspunkten har varit den nakna, lågstatusclownen, säger Karin Sundvall.

undefined
Med tanke på att det är clowner som framför den traditionstyngda "Rickard III" har Karin Sundvall utgått från clownens kroppsnära trikå när hon arbetat med former från 1600-talets Storbritannien. "Därför ville jag att krinolinerna skulle vara transparenta, så att clownen hela tiden är närvarande i gestaltningen", säger Karin Sundvall.
undefined
"Kostymer till en uppsättning med clowner gör vårt jobb extra fantasifullt", säger tillskäraren Therése Nilsson, Norrbottensteaterns kostymateljé
undefined
När Karin Sundvall föddes en januaridag 1956 var det - 42 grader i Älvsbyn. "Tänk, då fanns det BB-avdelningar över hela Norrbotten", säger hon.
undefined
"Varje teaterprojekt är unikt. Inte minst ett kollektivt arbete", menar kostymören Karin Sundvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!