I sommar fyller Luleå Stassteaters sommarteater 25 år och de tidiga planerna på att göra årets turné storslagen har reducerats, men att den blir speciell råder det inga tvivel om. Och faktum är att det blir speciellt i sig att genomföra en turné när allt annat står på paus.
– Folk blir väldigt glada över att vi gör den här turnén och vill att vi ska komma dit. 50 pers är max och det blir en väldigt mysig föreställning, säger producenten Jonna Valikainen.
Sedan Lule Stassteater gått ut med att föreställningen "Cirkus Pimpinett" ska turnera i sommar har bokningsförfrågningarna kommit in löpande. Den vanligtvis sex veckor långa turnén drogs ner till två veckor, men kan förlängas för att leva upp till efterfrågan.
– Folk längtar efter att det ska vara som vanligt, att vi ska få träffas igen. Därför är allt som liknar en slags normalitet uppskattat, säger Maja Runeberg, som skrivit föreställningen.
Premiären sker den 24 juni i Avan och föreställningen åker sedan runt bland sommarfritids och byar i Haparanda, Kalix, Luleå och Boden.
Eftersom "Cirkus Pimpinett" är en interaktiv teater, som inleds med en workshop där barnen repeterar en historia med cirkusnummer som blandas in och påverkar handlingen, ställs stora krav på produktionen.
– Kostymer ska tvättas varje dag och all rekvisita ska rengöras inför varje dag, sådana grejer har vi varit tvungna att planera och tänka igenom, för att det ska bli säkert, säger Jonna Valikainen.
För att underlätta extraarbetet har resandet begränsats till dagsutflykter, långt ifrån vad som planerades i början av året då tanken var att resa så långt som till Leksand.
– Det är en interaktiv föreställning, barnen är med. Det betyder också att det är fler folk som tar i grejerna än vad vi brukar ha. Det blir viktigt med hygien, handsprit och så vidare, säger Maja Runeberg.
Sommarteatern är ett glädjeämne i en mörk teatervärld och på Lule Stassteater är de försiktigt optimistiska efter en turbulent vår.
– Om det blir större restriktioner till hösten kommer vi få problem, om vi exempelvis inte får komma in i skolor som extern gäst. Vi håller på att diskutera konceptet kring julkalendern. Vi planer inte att ställa in den, men hur ska vi tänka? Vi har en stor publik när det närmar sig jul, hur ska vi göra det på ett säkert sätt? Där är vi inte framme vid något ännu, säger Runeberg.