Sockenmagasinet fylls av hantverk och konst

Det är tio år sedan hantverkarna Anki och Tommy Carlsson för första gången ställde ut i Gammelstads kyrkstad under sommaren.

14 juli 2017 06:00

Nu firar de tioårsjubileum med en större utställning där fyra hantverkare och sex konstnärer visar sina alster i gamla Sockenmagasinet.

– Vi fick tillgång till hela lokalen i år. Därför kändes det rätt att även bjuda in konstnärer att ställa ut, säger Anki Carlsson.

Det är hennes man Tommy Carlsson som startade hantverksföretaget Stol&fiol för cirka 25 år sedan.

– Då gjorde Tommy allt från möbler till fioler, men efter en förfrågan från Hemslöljden har vi de senaste åren inriktat oss på finsnickeri. Det vill säga trähantverk som går att sälja till butiker för vidare försäljning.

Varje sommar i tio års tid har de tömt gårdbutiken i Mörön för att ställa ut i Gammelstads kyrkstad.

– Vi står här i sju veckor och bjuder in lite olika hantverkare varje år, säger Anki Carlsson.

Leif Nyberg kallar sig digital bildskapare och ställer ut för första gången. Han avslutade sin yrkeskarriär som radiojournalist med att jobba sju år som presskontakt på Luleå tekniska universitet.

– Det var när jag jobbade på universitet som mitt digitala bildskapande blev en vana. Jag köpte mig en iPhone och hittade en bra applikation för att skapa digitala bilder. Jag började teckna av kollegor, blev uppmuntrad att fortsätta och nu ställer jag ut mina folkskisser. Jag kallar dem folkskisser eftersom de alla är gjorda i all hast, säger han.

Utställningen pågår till den 13 augusti och har öppet alla dagar i veckan förutom måndagar.

Utställare

Sex konstnärer och fyra hantverkare ställer ut i Sockenmagasinet i Gammelstad kyrkstad.

Cattis J Berg, Kerstin Westin, Leif Nyberg, Maj-Lis Palo och Margareta Isaksson ställer ut konst i olika tekniker.

Ann Jonsson visar sitt tennbroderi, Marie Karlsson-Marieyeah ställer ut trähantverk, Pia Schmaltz ställer ut keramik och Anki och Tommy Carlsson ställer ut träföremål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström