Goda vännerna Filippa Andersson och Evangelie Brushane, båda 11 år, går i samma klass i anpassad skola i Kalix. De gillar att lyssna på musik och att dansa.
2 juli i år döptes det som kallades särskolan om till anpassad skola och viss lektioner i den anpassade skolan i Kalix har Kulturskolan hand om.
Filippa Andersson och Evangelie Brushane tycker om alla de estetiska ämnena. Evangelie Brushane berättar vad som är bra med just dans:
– För att jag får en sådan härlig känsla ibland när jag dansar. Till exempel om jag….
Hon avbryter sig mitt i meningen.
– Jag kan visa en dans som jag kan, säger hon och så gör hon det.
Jenny Selander Jönsson och hennes kollegor Hannele Scherling, bildlärare, och Ida Johansson, musiklärare, har undervisat i den anpassade skolan i många år i både gymnasiet och grundskolan.
De följer en kursplan och i vissa ämnen är det betyg.
– Jag tycker det är väldigt roligt och utmanande, säger Ida Johansson.
I de estetiska ämnena kan alla vara med på sina egna villkor.
– Alla kanske inte kan sjunga med verbalt, med ett utvecklat tal, men kan ändå delta med kroppsspråket eller med rörelser och blickar, och ha ett utbyte och en gemenskap i gruppen och känna att man musicerar tillsammans, säger hon.
När hon gick musiklärarprogrammet fick hon ingen specifik utbildning i att undervisa elever med funktionsvariationer. Detsamma gäller de andra två lärarna. De har i mångt och mycket själva fått prova sig fram till vad som fungerar.
De jobbar mycket med repetitioner och ibland tar det lång tid att vinna gruppens förtroende, men det är roligt att se utvecklingen över tid.
– Det bästa är att se hur de växer. För det här är ämnen som de verkligen kan glänsa i, säger Jenny Selander Jönsson.
När eleverna väl har kommit över spärren brukar många av dem våga mer och till och med vara frimodigare än andra elever påpekar Ida.
– Det är spännande att undervisa dem, säger Hannele Scherling.
En del av barnen har hon träffat under många år och vet precis hur hon kan utmana dem med material och tekniker. Sedan kan det komma en annan grupp där det som fungerade förra gången kanske inte alls går att göra gången därpå.
– Men det är roliga utmaningar och jag känner en enorm glädje när jag ser deras utveckling, säger Hannele Scherling.
I estetiska ämnen får eleverna också på ett lustfyllt träna upp sig motoriskt.
Rektorn Björn Emmoth tycker det är bra att särskolan har bytt namn till anpassad skola.
– Det är bra att tänka på tillgänglighet som anpassning och det är våra lärare experter på. Om du till exempel sitter i rullstol kan du delta i övningen genom att röra armarna.
Så här säger Evangelie Brushane och Filippa Andersson om de olika estetiska ämnena:
Evangelie Brushane om drama och att stå på scen: ”Det känns jättebra, för jag är ju van vid att spela för andra människor.”
Filippa Andersson om ämnet musik: ”När vi inte har så mycket tid brukar vi spela piano, men har vi mer tid brukar vi spela trummor också.”
Evangelie Brushane om bild: ”Det är mysigt och kul, för man kan ju tova och så.”
Under innehavande läsår har Kalix kulturskola fått uppdraget minskat, men rektorn Björn Emmoth hoppas att de ska få tillbaka mer undervisning igen.
– Vi tycker om att undervisa i den anpassade skolan.