Okej att strunta i tradition och äta saffransemlor?

”Jo, jag fundilerar lite, på veckodagarna och alla datum. Det är så många att hålla reda på, och man måste skilja det ena från det andra, så man inte gör fel sak på fel dag.”

Många älskar semlor och hyllar säkert den "nya" traditionen med saffransemlor och vips kan bakverket ätas i olika varianter från advent till påsk.

Många älskar semlor och hyllar säkert den "nya" traditionen med saffransemlor och vips kan bakverket ätas i olika varianter från advent till påsk.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Seder och traditioner2023-01-01 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som sa det är ett troll i en pjäs, och undertecknad har spelat just det trollet under några veckors turnerade runt på norrbottniska lågstadieskolor. I år kommer julafton på en lördag, och det är inte så populärt vare sig för trollet eller för folk som inte får så många extra lediga dagar runt jul. Själv har jag haft fullt upp med att turnera och har inte kunnat börja smygfira i förväg. När jag väl skulle försöka hitta julkänslan – ungefär en vecka innan julafton – då var det för sent. Jag har missat det mesta av julmarknader och julkonserter och andra tillställningar med ordet jul som prefix. Det gäller väl att vara först med att haffa kunderna, så det börjas redan innan första advent och tar slut innan det så att säga ens börjat. Min svägerska som sätter upp julgranen till allhelgona framstår för varje år som allt mindre extrem.

På tal om allhelgona finns det fler högtider än jul som kalendermässigt blir alltmer flytande. Förutom allhelgona som alltid infaller på en lördag firar många svenskar nu för tiden halloween som är 31 oktober. Alltså; allhelgona är en lördag någon gång mellan 31 oktober och 6 november och halloween är sista oktober oavsett veckodag. I år noterade jag att maskerader och bus eller godis pågick i minst en vecka. En del satsade på helgen innan halloween, andra på den korrekta måndagen och ytterligare några på allhelgonahelgen. Det är som med barnkalas nu för tiden som gärna kan pågå i ett par veckor. De allra närmaste firar på själva födelsedagen, sedan släkt och nära vänner under anslutande helg och sist ett rejält kompiskalas någon gång under samma månad eller därikring. 

I takt med att halloween vuxit har traditionen med påskkärringar avtagit, och de som dyker upp kan göra det lite när som helst under påsklovet, till och med på långfredagen. Och när vi nu ändå är inne på påsken kan jag inte låta bli att nämna semlorna. Tänk att den där urmodiga sången om att julen varar än till påska plötsligt är både trendig och sann. För om receptet bara ändras så att bullarna blir lite gula så blir de ett julbakverk, och så äts de i olika varianter från advent till påsk. Själv är jag dålig på högtider överlag och föredrar vardag. Men jag sväljer ett invärtes vrål varje gång någon säger att semlor absolut inte får ätas före fettisdagen. Jag bryr mig inte ett skvatt om folk struntar i fastan, men om man nu ska hålla på datum och traditioner så får man åtminstone göra rätt och skilja det ena från det andra så man inte gör fel sak på fel dag.