Partiets politik var en blandning av vänster- och högerståndpunkter, även om de senare övervägde. Och mycket populism, exempelvis bort med lapplisorna och lättare att köpa (billigare) alkohol. Och det var inslag av främlingsfientlighet. Partiet ville minska invandringen.
I dag finns ett liknande parti, Sverigedemokraterna (SD). Men partiet har inte startats av två kändisar utan har rötter i nynazism och rasism på 80-talet. Sedan dess har dock partiet haft delningar och utrensningar varvid nazister och (uppenbara) rasister fått lämna SD.
Partiets historik skiljer ut det jämfört med liknande partier i nordiska grannländer. De partierna liknar mer Ny Demokrati, och liksom Berts och Ians parti stödde Bildtregeringen var eller är de stöd- och samarbetspartier till borgerliga (regerings-)partier i sina länder.
Frågan är om en liknande utveckling är på gång i Sverige med SD? Det försöker Mats Wingborg ta reda på i boken ”Den blåbruna röran”.
Han beskriver hur partier som SD i andra Europeiska länder är, agerar och har utvecklats. Vidare redogör Wingborg för en rad politiska områden. De är ekonomisk politik, skattepolitik, arbetsmarknadslagstiftning, abortfrågan, företags vinster i välfärden och en del annat. Och så analyserar Wingborg hur Sverigedemokraternas politik är eller har förändrats där.
Hur partiet röstar i riksdagen, hur partiets skrivningar i partiprogram och dokument är, inventeras också.
Wingborg skildrar övertygande hur SD gått åt höger, särskilt efter valet 2014. Det har skett på områden som företags vinster på skattefinansierad välfärd, om skatter och där främst på inkomster, arbetsmarknadslagar och en del annat.
Hur partiet agerat lokalt, exempelvis i Gävle där SD blivit stöd- och samarbetsparti för ett borgerligt minoritetsstyre, visar också en högerförflyttning av partiet.
Ska samma sak ske på riksplanet? Borgerliga partier, främst moderaterna och kristdemokraterna men delvis liberalerna, har ändrat sin flyktingpolitik i Sverigedemokraternas restriktiva riktning. Det kan tänkas underlätta ett närmande mellan dem och SD.
Centern står dock kvar vid att ha en generös flyktingpolitik och är det enda borgerliga partiet som står fast vid Fredrik Reinfeldts linje om ”öppna era hjärtan” för de som flyr till Sverige. Wingborg anger utförligt sina källor i flera fotnötter. Det ger framställningen än mer tyngd. Om SD ska bli underlag för en framtida borgerlig regering är nu i fokus i politisk debatt. Hans bok kom vid rätt tillfälle.