Han vill skapa goa lägen i våra snörika städer

Hur bygger man attraktiva samhällen med den snabba samhällsutvecklingen som sker i Norrbotten? Ja, det är en frågeställning som löpt som en röd tråd genom konferensen "Gestaltade livsmiljöer i norr". "Det går utmärkt att arbeta med kreativ snöhantering", säger Björn Ekelund, planerare, arkitekt och lektor på Luleå tekniska universitet.

Björn Ekelund, planerare, arkitekt och lektor berättade om hur hans arkitektkontor arbetat med kreativ snöhantering och gestaltning av energiproduktion i arktiska klimat.

Björn Ekelund, planerare, arkitekt och lektor berättade om hur hans arkitektkontor arbetat med kreativ snöhantering och gestaltning av energiproduktion i arktiska klimat.

Foto: Eva Åström

Samhällen2023-03-22 16:30

Han är delägare i arkitektkontoret "Warm in the Winter" – ett kontor som bland annat genomfört ett antal projekt i Gällivare. Och han lyfter inte minst sitt mångkulturella team som med unika erfarenheter från olika platser i världen bidrar med nya infallsvinklar och synsätt.

– Vi har utvecklat åtta designområden för snö, för man måste alltid ta hänsyn till snöplogning och den maskinpark som krävs för att hantera snö. Men det går att tänka annorlunda och framför allt definera vilka nyttoaspekter snö har i våra städer, säger han.

Han exemplifierar med att snö kan användas som vindfällor, vilket man gjorde i Gällivare genom att köra upp promenadstråk med snöslunga och dessutom skapade gömda rum och nya vinterleder för allt från gående till snöskoter.

– Genom kreativ snöhantering kan man skapa en flexibel stad som är annorlunda vinter- och sommartid. Syftet är att skapa goa lägen för människor även vintertid, säger han.

Även när arkitektkontoret fick i uppdrag att skapa en solcellspark för forskning i Piteå omdefinierade de ordet park och skapade en plats, inte bara för solpanelerna, utan också för människor.

– En park har ett socialt värde. Därför skapade vi ett konstnärligt uttryck med träramper för människor att beträda samt i en färgskala som matchade den omgivande naturen med gles tallskog.

Under konferensen presenterades även rapporten "Livsmiljöer i norr" där tre konsulter arbetat med att ta kartlägga kunskapsläget i regionen kring politikområdet gestaltad livsmiljö i länets 14 kommuner. Och slutresultatet varierade betänkligt mellan kommunerna där offentlig konst pekas ut som det svagaste området. Det saknas kompetens, resurser och generell kunskap och förståelse för samtida konst bland politiker och tjänstepersoner. Bara Luleå och Piteå har exempelvis egna stadsarkitekter. Rapporten lyfter därför ett stort behov av kunskap och samverkan mellan alla som hanterar utveckling av våra samhällen i sin yrkesroll.

Inte minst lyfter rapporten bristen på resurser både ekonomiskt och kompetensmässigt.

Eller som Mats Taaveniku, kommunalråd i Kiruna sade i sitt välkomsttal.

– Det är dags att staten tar sitt ansvar för våra städer som påverkas av utvinning av råvaror och gett Sverige sitt välstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!