Cirkus Cirkör
Tipping Point– Balancing in a Time of Change
Regi: Alexander Weibel Weibel
Cirkusartister: Sébastien Klink, Morgane Stäheli, Delia Ceruti, Kalle Pikkuharju, Quentin Dubot
Komposition/slagverk: Axel Fagerberg
Scenografi och kostymdesign: Saara Ahola
Riggdesigner: Matt Horton
Ljusdesigner: Patrik Bogårdh
Gästspel, kulturens hus lördag 9 mars
Buckminister Fuller var en amerikansk uppfinnare som vände livet som hemlös alkoholist i Chicago efter första världskriget till att ta beslutet att undersöka hur mycket en enskild människa kunde påverka världen i positiv riktning. Det beslutet blev en framgångssaga: under det följande seklet producerade Fuller en enorm mängd idéer, uppfinningar och konstruktioner. Till exempel praktiska och billiga bostäder och transportmedel. Men kanske mest berömd för sina geodetiska kupoler, den så kallade tensegritetstruktur som skapar robusta och anpassningsbara former när krafter som drar åt olika håll är i balans.
Och det är den strukturen som regissören Alexander Weibel Weibel använt sig av som en metafor för behovet av ett samhälle i balans – där de fem cirkusartisterna och slagverkaren Axel Fagerberg tillsammans bygger upp häpnadsväckande visuella bilder av demokratins skörhet genom att utmana det vi tror är möjligt.
Hur långt bort är "Tipping Point", en punkt där allt faller samman? Ja, det är en fråga som är högst närvarande under den häpnadsväckande berättelse som tar plats framför publikens ögon.
Delia Ceruti förtrollar i en flygande dans, endast upphängd i håret, där samspelet med den tekniska riggaren Matt Horton imponerar. Men också ett senare nummer där hon utmanar tyngdlagen hägnades i ett rep bjuder på en hisnande färd där publiken stundom håller andan.
Quentin Dubat har en särskild utstrålning och färdighet när han med snabba förflyttningar på den kinesiska polstången också sjunger opera. Ensemblens mesta skådespelare, där kroppsspråk och röst för berättelsen framåt.
Och när den finske cirkusartisten Kalle Pikkuharju vecklar ihop sin kropp, stående på händer, törs bänkgrannen knappt titta. Vad den artisten kan göra är bortom kroppslig logik.
Men tydlighet visar "Tipping Point" att varje handling, oavsett storlek, kan vara en del av en större förändring. Ett mycket fint budskap i vår tid.