Sagoskåp som trollbinder de yngre

Med små och geniala lösningar blir Sagoskåpet till ett trollbindande äventyr för det yngsta, inte minst förhöjer Tomas Isacsson musik den magi som uppstår när Lule Stassteaters saga om piraterna Maggan, Väster och kapten Silvertunga har premiär.

Skådespelaren Madeleine Johansson skapar spänning och förväntan när lådor öppnas och stängs för äventyr i Lule Stassteaters nya föreställning "Sagoskåpet och den hemliga skatten".

Skådespelaren Madeleine Johansson skapar spänning och förväntan när lådor öppnas och stängs för äventyr i Lule Stassteaters nya föreställning "Sagoskåpet och den hemliga skatten".

Foto: Magnus Stenberg

Teater2023-01-25 13:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Teater

Sagoskåpet och den hemliga skatten

Manus: Elin Kristiansen 

Regi: Per Sundberg

Berättare/skådespelare: Madeleine Johansson

Skåpmakare: Mona Blombäck

Dockmakare och rekvisitör: Lotta Andersson Högberg

Text och Musik: Tomas Isacsson

Premiär på Lule Stassteater, onsdag 25 januari klockan 9

Sagoskåpet är en konstnärlig gestaltning som följt Lule Stassteater i några år – och är verkligen ett genidrag. Skåpet, skapat av scenografen Mona Blombäck på Norrbottensteatern, erbjuder nämligen till oändliga möjligheter att skapa spännande berättelser med små medel. För när olika lådor öppnas kan ju vilket äventyr som helst inledas. 

I årets upplaga en saga om piraterna ombord på fartyget Svarta Faran där maten tagit slut och papegojan Apan tjattrar upprepningar. Men så dyker en flaskpost upp och äventyret kan börja där vänskap, lojalitet och gemenskap ställs på prov i den djupaste djungeln.

Det är spännande och lite lagom läskigt när de tre piraterna Maggan, Väster och kapten Silvertunga ger sig ut för att finna skatten, skickligt manövrerat med olika röstlägen och karaktärer på de tre dockorna som berättaren och skådespelaren Madeleine Johansson ger liv åt i denna föreställning.

Inte minst en stor eloge till Tomas Isacssons nykomponerade musik som ger en förhöjning av berättelsen som saknats i tidigare sagor som plockats fram ur Sagoskåpet. Lysande helhet i det lilla. Jag menar, vem skulle inte vilja ha ett eget Sagoskåp att plocka fram berättelser ur.