Hyllad teaterprofil om ett liv i teaterns tjänst

Han har skrivit ett 30-tal pjäser, spelat på de stora scenerna mot de stora skådespelarna och gjort sig känd som en mångsysslande teaterman. I tisdags gästade Luleåsonen Staffan Göthe Kontext med en berättelse om delar av sitt liv.

Skådespelaren och dramatikern Staffan Göthe från Luleå gästade Kontext där han berättade om sitt liv och verk, nedtecknad i en ny bok av Kent Hägglund.

Skådespelaren och dramatikern Staffan Göthe från Luleå gästade Kontext där han berättade om sitt liv och verk, nedtecknad i en ny bok av Kent Hägglund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Teater2023-03-14 21:23
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kontext

Staffan Göthe i samtal med Kerstin Wixe

Ebeneser, tisdag 14 mars klockan 19

Strax innan jul i fjol kom Kent Hägglunds intervjubok "Staffan Göthe : dramatiker, skådespelare, regissör" och är kort sagt en berättelse om Staffan Göthe som den 20 december 1944 föddes i hemmet på Hermelinsgatan 20 i Luleå.

Och trots alla timmar i samtal med Kent Hägglund, som följt Staffan Göthes karriär genom åren som teaterkritiker och lektor i drama, har han än idag svårt att se orsaken till att det blev just teater han skulle syssla med, mer än att det var självklart.

– Jag visste tidigt att jag ville arbeta inom showbusiness och det var cirkus och revy jag då tänkte på, berättar han.

Det var nämligen de uttrycken han kommit i kontakt med under sin tidiga uppväxt som präglades av kasperteater på förskola och senare skolrevyer han själv skrev. Det var först när familjen flyttade till Uppsala när Staffan Göthe var 17 år som teatervärlden växte sig riktigt stor och hans dramatik med tiden kom till sin rätt. Idag en mycket älskad och välspelad dramatiker, liksom en väletablerad skådespelare och regissör. Dessutom numer professor vid teaterhögskolan i Malmö.

– Det har funnits stunder i livet då jag känt att jag aldrig riktigt nått ända fram eftersom jag inte specialiserat mig. Samtidigt har det varit roligt med variation, säger han.

Det är inte kändisskapet han saknat. Det har han medvetet valt bort, liksom att han under åren speglat med ömsinthet miljöer och människor som i mångt och mycket har oddsen emot sig.

– Jag tycker det är beundransvärt med människor som inte ger upp trots stora motgångar i livet, som vågar starta ett nytt hotell eller en ny affär. Det är värt att gestalta, säger han.

Själv utbildade han sig till skådespelare i Göteborg under 1960-talet och utsattes också för kritik för att hans dramatik saknade ett klart klassperspektiv.

– Till och med färgat ljus ansågs borgerligt, men min inställning har alltid varit att använda mig av teaters förförelse för att berätta om verkligheten och skapa igenkänning, säger han.

Och ett samtal med Staffan Göthe i Luleå är inget samtal om inte succépjäsen "En uppstoppad hund" ingår – den pjäs som hade urpremiär på Norrbottensteatern 1986. Handlingen utspelar sig i de nordligaste delarna av Sverige från slutet av 1950-talet och framåt och kretsar kring familjerna Cervieng och Ljungh, nattbiträdet på övervåningen och den inneboende adjunkten herr Lampa.

– Jag bodde i Italien när jag skrev pjäsen. Det var en tid i mitt liv där jag ville skapa struktur. Jag bestämde mig för att skriva en teaterfresk över en svensk släkt där 1900-talets historia berättas. 

Idag är pjäsen "En uppstoppad hund" en av de mest spelade svenska pjäserna. Kort sagt, teaterhistoria.