– Det var ett svårt område att jobba i eftersom det är en vacker pelarsal med träd vid älven. Hur tillför man något till en så naturskön plats? Jag hade två val – att jobba med eller mot naturen. Jag valde det tidigare, säger konstnären Katarina Pirak Sikku.
Den konstnärliga utsmyckningen "Háldijorbadas/Skyddsandens cirkel" kommunicerar till de samiska mässingsringar som bärs i bältet i den Lulesamiska kolten och består av nio mässingsringar som placerats på olika tallar i området. Mässingsringarna har samma bredd som markeringar på vandringsleder och är förankrade med fjädrande skruvar som används av botaniska trädgårdar för att inte skada träden.
– Jag är Lulesame och född i Jokkmokk vid Luleälven, samma älv som rinner genom Luleå. Däremot är den samiska närvaron i staden ganska liten. Det ville jag lyfta fram. Jag menar, här finns renar på vinterbete och vi åkte till Luleå och plockade renlav när jag var barn, säger hon.
Mässingsringarna har även använts i rituella sammanhang, exempelvis vid björnjakt, men främst som skydd mot allt det onda i världen.
– Det kan behövas i vår tid, säger Katarina Pirak Sikku.
Den offentliga utsmyckningen har skett inom ramen för det stora projektet Östra länken, där en del av budgeten går till offentlig gestaltning.
– Katarina är en mycket intressant konstnär där både naturen och hennes samiska arv är betydelsebärande i hennes konstnärskap. Det som saknas är fortfarande en informativ text som förklarar Katarinas ambition bakom konstverket. Det kommer att placeras ut när arbetet med Östra länken är klar. Då kommer även parkbänkar att placeras ut vid älvstranden, säger Hans Sundvall, konstnärlig ledare för Konsthallen i Luleå.