Vad är fascism?

Fascism. Kevin Passmores bok saknar patos.

Fascism. Kevin Passmores bok saknar patos.

Foto: ARX Förlag

Litteratur2015-07-13 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Begreppsförvirringen kring ordet fascism handlar till stor del om att det är en förolämpning. Du kan kalla vem som helst som verkar lite militant auktoritär för fascist utan att någon höjer på ögonbrynen. Men fascism är också en politisk ideologi.

I den här boken försöker Kevin Passmore redogöra för hur den ska förstås. Han ansluter sig inte till någon särskild analytisk tradition som exempelvis Henrik Arnstad gör i sin bok på samma ämne utan menar att alla olika sätt att undersöka fenomenet har haft sina poänger. Detta angreppssätt är tilltalande på ett sätt. Det passar bra för den som vill ha en slags populärvetenskaplig överblick över både ämnet och forskningsläget. Det är mindre tilltalande på det sättet att den här lite nervösa ickepositionen gör att boken saknar patos.

Jag frågar mig i vilket syfte den är skriven? För att upplysa oss om att alla forskare inte är överens? Den som exempelvis vill läsa sig till ett argument att sätta epitetet fascism på Sverigedemokraterna kan hellre läsa Arnstads bok, eller kolla upp forskaren Roger Griffin som Arnstad stödjer sig på. Passmore beskriver samtida fenomen som Front national och några andra, men vill inte sätta ”f-ordet” rakt av på dessa moderna rörelser. Det gäller att vara vetenskapligt korrekt, med hänsyn till alla forskningsskolors perspektiv, tydligen.

Han beskriver det problematiska i att kalla in forskare som domare i offentliga diskussioner, vad visar egentligen det? Han beskriver såklart även massor av historiska detaljer och perspektiv. Visste du till exempel att nazisterna hade fackföreningsrörelser som hotade arbetsgivare med koncentrationsläger om de inte fick löneförhöjning? Sammanfattningsvis kan den här boken säkert komma till pass för någon där ute, en bra överblick som sagt. Men jag måste även fråga mig vem som ska läsa den på samma sätt som jag frågar mig varför den är skriven. Jag föreställer mig att den lämpar sig för en välmående medelklass som vill låta initierad på någon mysig vinmiddag. Jag tänker mig också att den bok som kanske egentligen skulle behövas här och nu, för en yngre generation, för en blivande aktivist eller för en sverigedemokratisk väljare skulle heta Vad är demokrati?.

Litteratur