Nu har en bok med samma titel kommit, med Anders Burman och Lena Lennerhed som redaktörer. Boken är en antologi.
Delarna i den handlar om idéhistoria på 1960- och 70-talen. Närmare bestämt om medier, filosofi, konst, kultur, politik, jämställdhet mellan könen och annat.
Det är inte oväntat fokus på det som är vänsterpolitiskt och tiden runt revolt- och revolutionsåret 1968.
En av delarna i boken, skriven av Kjell Östberg, handlar om bokstavsvänstern. Partier till vänster om Vänsterpartiet Kommunisterna, VPK, uppstod som svampar ur jorden.
Många av medlemmarna i dessa tog arbetaryrken för att nå kontakt med den industriarbetarklass som hölls högt i de kommunistiska teorierna.
Bokstavskommunisterna övergav så småningom arbetaryrkena eller gled in i andra roller, exempelvis som fackföreningsföreträdare.
Boken ger en upplysande historielektion, om allt från kårhusockupationen i Stockholm i maj 1968 till ungdomsprogram i radio och teve.
Nyttiga verktyg för hur det går att se på medier erhålls med tidsepokens gurus teorier. Inte minst Marshall McLuhans teorier om den globala byn och att mediet är budskapet.
Eller mediet är massagen, som han uttryckte det för att få åskådaren att lyfta blicken från mediets innehåll till själva mediet. Tänk på tevemediet som sådant med dess frammanande av känslor, omedelbar förmedling snarare än programmens budskap.
Hans beskrivning av radio och teve som elektriska medier, till skillnad från tryckta medier som tidningar, har mer tankeväckande betydelse nu i Internetmediets tid.
Apropå den globala byn var det tevemediet som dessa år flyttade in Vietnamkriget i varje hushålls vardagsrum och visade det våld som många svenskars favoritland USA utövade mot oskyddade civila i (nedbrända) byar.
I Moodyssons film finns Abbas SOS med som en av låtarna. Abbas musik är ett bra exempel på den breda populärkultur som har lätt att få genomslag hos en masspublik. Det är en publik som tar del av kultur främst som konsumenter snarare än som utövare.
Filmen Tillsammans är en bild av verkligheten som den kunde te sig 1975, inte verkligheten. Boken Tillsammans är inte bara en nostalgisk tillbakablick utan ger upplysningar och hjälpande perspektiv på dagens samhälle och politik, medier och händelser.
Skulle dagens tidsepok skildras i en bok skulle en lämplig titel vara: Individuella.
Vi är ju i dag långt från de kollektiva idealen i Tillsammans, de i både filmen och boken.