NYA BÖCKER
Titel: Det sjunde korset
Titel: Transit
Författare: Anna Seghers
Övers. Lars W Freij, Jens Christian Brandt
Förlag: Nilsson förlag
Vem var Anna Seghers? Jo, en tysk-judisk författare som skrev storartat, överlevde förintelsen och blev litterär portalfigur för den onödiga regimen i DDR, eller Östtyskland mer alldagligt. Nu blir hon tillgänglig i dessa två romaner som fångar det mest väsentliga av 1900-talets fruktansvärda drama, andra världskrigets historieomvälvning.
Inledningsmeningarna i ”Transit” är korthuggna, i en deckare hade de kallats hårdkokta. Fyrkantsprosa, konstruktivt berättande. Skeppet Montreal har förlist ute till havs, läsaren får frågan ifall det kan intressera, flyktingöden kanske bara tråkar ut? Sånt händer ju varje dag, för en del går det bra, andra går under. Det finns dessutom större katastrofer, överallt flyktingar. Men här är det Marseille, 1940-tal, pågående ockupation, mänskoöden som formas av flykt och världskrig.
I skrivande stund samlas flyktingarna på Kabuls flygplats eller i mer prosaiska orter utan pressbevakning, överallt flyktingar. Det aktuella ödet blir lika med det historiska, ekokammaren ljuder. Berättelsen i ”Transit” bär ett paradoxalt och lakoniskt lugn, huvudpersonens dubbla och sinnrika identitet skapar ett resignerat hopp och ett existentiellt djup som säger oss att det ibland kan finnas utvägar, även genom katastrofer. Bakgrunden är faktiskt Anna Seghers egen flykt via Frankrike till Mexiko. Intrikat, lysande tids- och miljöskildringar och tonsäker psykologi. ”Transit” är ett konstverk.
”Det sjunde korset” existerar i en svartare kontext, sju politiska fångar flyr koncentrationslägret Westhofen. Jakten på dem är en planlagd grymhet, infångade väntar korsfästning i lägret. En efter en snaras in, det är ohyggligt och outhärdligt, en verklig thriller. En enda, kommunisten Georg Heisler, klarar sig undan. En motrörelse av solidaritet och humanitet karaktär skyddar honom mot Gestapos effektivitet.
Tro nu inte att Seghers skriver ett hjälteepos om räddarna, inte alls. De är sammansatta till skiftande delar av mod, rädsla, idealitet och tvivel. Och Heisler själv är inte den uppbygglige hjälten, han är trovärdigt egoistisk och ibland småsint.
Så storartat skrivet av denna Anna Seghers som därefter blev propagandist för den likstela diktaturen DDR. Som i en roman om krigets konsekvenser.