De förra ägnar sig åt medieägarnas makt och marknadens inflytande över det fria ordet. De senare talar om journalistmakt och vänstervridna journalisters dominans gällande vad som skildras.
Medierna befinner sig i en skärningspunkt mellan politik och marknad. Deras villkor inramas av vad politikerna bestämmer, som tryckfrihetslag, sändningstillstånd, reklamskatt, tidningsmoms.
Och medier är verksamma på en marknad, tydligare för vissa som reklamfinansierad radio och tv samt tidningar. Mindre påtagligt för andra, som public servicebolagen inom radio och tv.
Jan Scherman har levt sitt yrkesliv i medierna och deras överlappning till politiska sfären och näringslivets sfär. Han skriver om det i boken Räkna med känslor – Tankar från en murvel som blev börs-vd .
Scherman, född i början av 50-talet, börjar sitt arbetsliv som journalist i en tid när det var lätt att få jobb på expanderande medieföretag.
Schermans yrkesbana började på vikariat på Östgöta Correspondenten i Linköping.
Efter hand fick Scherman jobb på Sveriges televisions (SVT) regional-tv i Norrköping och därefter på SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt. På det senare blev han chef.
Karriären fortsatte till nystartade TV4, som gjorde en kommersiell public service. Många av Schermans journalistvänner på SVT tyckte att han svek ideal genom att börja hos en reklamfinansierad tv-kanal.
Jan Scherman lockades av att få göra ett granskande tv-magasin, Kalla fakta , på nya marksända tv-kanalen. Senare avancerade han till programdirektör.
Gamla vänner försvinner och nya tillkommer allt eftersom Jan Scherman avancerar. Plötsligt sitter han i styrelsemöten på TV4, blir rent av vd. Då har han redan som chef på mediebolaget fått insyn hur dess ägare agerar. Många av dem har en krass hållning där maximal vinst gäller. Scherman och vissa andra försöker få balans mellan ordet och siffrorna och värna journalistiken.
Men många av ägarna, även de som ägt medier en tid, gör som i andra företag utanför mediesfären. De vill påverka allt, även programinnehåll.
Värst, men inte ensam, i det avseendet är Jan Stenbeck som fördelaktigt blev ägare till en inflytelserik minoritetspost i TV4 dess första år på 90-talet.
Sammansättningen av ägare ändras och Sveriges största medieägare, familjen Bonnier, blir huvudägare av TV4. TV4 utvecklas från runt 2000 och framåt allt mer till en grupp med flera kanaler, även om klassiska fyran-kanalen är centralast.
Också Bonnier har vinstaptit, även om det delvis utövas på sofistikerat sätt.
Scherman avslutar sin tid i TV4 och på Bonnier på mediejättens huvudkontor, men manövreras ut av vd:n i koncernen Jonas Bonnier.
I dag jobbar Jan Scherman för Schibsteds Aftonbladet och har lämnat TV4 och Bonnier, som han jobbat för i över två decennier.
Schermans bok ger insyn i medieägarnas domän. Scherman resonerar även en hel del om ledarskap och andra frågor som rör företagsamhet på chefsnivå och låter en rad personer komma till tals med funderingar om det.
Scherman verkar för övrigt använda sin bok som en slags självterapi. Efter att ha rört sig mellan sfärerna, från journalistiken till näringslivet och uppåt i hierarikerna, kan han behöva det.
Journalister med hjärtat till vänster och underifrånperspektiv. Välbeställda, ofta högerpolitiskt inriktade, medieägare. Jan Scherman har tillhört båda grupperna. Han försöker få de två världarna att gå ihop för egen del. Han når en bra bit på vägen.