Rymdvarelser och ufon – vetenskap möter "foliehattar"

Tillsammans med Felix Herngren träffar han forskare och undersöker olika ufo-fall i dokumentärserien "Ufo-mysterier" på TV 4. Nu även aktuell med boken "UFO – Närkontakterna som skakat världen". Möt journalisten och författaren Clas Svahn som under 50 års tid sökt svar på det oförklarliga.

Luleås litterära scen Kontext inledde höstsäsongen 2024 med ett samtal mellan Kerstin Wixe och ufo-experten Clas Svahn. "Det vore konstigt om jorden var den enda planeten i hela universum som innehåller liv", säger han.

Luleås litterära scen Kontext inledde höstsäsongen 2024 med ett samtal mellan Kerstin Wixe och ufo-experten Clas Svahn. "Det vore konstigt om jorden var den enda planeten i hela universum som innehåller liv", säger han.

Foto: Eva Åström

Litteratur2024-09-17 22:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kontext

Kerstin Wixe i samtal med journalisten och författaren Clas Svahn

Ebeneser, tisdag 17 september, klockan 19

Vad är definitionen på ett oidentifierat flygande föremål? Ja, här möter vetenskapen personliga övertygelser om att rymdvarelser och utomjordingar faktiskt finns, inte minst berättas om möten med dessa väsen på internet. 

Och visst kan det okända kittla. Det betonar journalisten, författaren och ordförande för "Archives for the unexplained", Clas Svahn, under tisdagskvällens Kontext. Han har undersökt ovanliga fenomen och händelser sedan 50 år och är en kritisk men intresserad granskare av ”det okända”.

– Var du än tittar i universum finns samma förutsättningar för liv som här på jorden. Kanske civilisationer kommit och gått och de som är samtida med oss ligger alltför långt ifrån. Jag menar, det vore konstigt om det bara fanns liv här, säger han.

För under dessa 50 år har Clas Svahn mött människor och samlat på berättelser som inte går att förklara. Han lyfter historier om en omfattande våg av spökraketer som observerades på olika platser på 1946, berättelser bevarande i det svenska krigsarkivet, inte minst från Norrbotten. Samtidigt har han som amatör astronom inte hittat något absolut bevis för att det finns liv bortom vår värld, däremot mängder av oförklarliga observationer.

– Jag läser många gamla tidningar från 1800-talet. De är fyllda av knepiga observationer och om det finns andra civilisationer, varför har de inte visat sig och sagt hej. 

För av 90 procent av felaktiga syner och förväntningar finns fortfarande 10 procent som faktiskt aldrig kunnat förklaras, menar Clas Svahn. Och de är de berättelserna som intresserar honom mest.

– Jag har mött människor som ser tomtar och andra väsen, men har alltid ett vidöppet sinne när folk vill berätta. Därför kommer jag också i kontakt med händelser som faktiskt är obegripliga, den procent av befolkningen som upplevt något unikt, säger han.

Clas Svahn tror att mänskligheten i framtiden kommer att upptäcka en biologisk signatur som på ett eller annat sätt kommer att förändra vår världsbild.

– Inte minst har litteraturen och populärkulturen inom sciencefiction-genren uppmuntrat många att bli forskare. Det kommer till och med att starta en kurs på Linköpings universitet om ufo till våren 2025, säger Clas Svahn.

Blandat om UFO

Ufo uppstod som en initialförkortning av engelskans Unidentified Flying Object 'oidentifierat flygande föremål'. Nu har det utvecklats till ett eget ord, vilket visar sig genom att det uttalas som ett ord, och inte bokstav för bokstav. Det har också fått en egen böjning: ufot, ufon, ufona.

Rymdvarelser är å sin sida moderna väsen som följer en urgammal berättelse om det mystiska och okända. Rymdvarelser och utomjordingar (eller aliens, som de heter på engelska) är figurer som ofta förekommer i populärkulturen. Uppgifter om möten med dessa väsen figurerar också rikligt på bland annat internet.

Den 16 september 2024 meddelade Linköpings universitet att de startar en fristående kurs som tar Ufo-frågan på allvar vårterminen 2025.  Kursen heter "UFO – från foliehatt till forskningsämne". Enligt universitetet ska den närma sig UFO-frågan på ett seriöst sätt och samtidigt vrida och vända på frågan om vad kunskap och sanning är.