Kontext
Rolf Lassgård i samtal med Kerstin Wixe
Ebeneser 6 december, klockan 19
– Det är ljuvligt att ta författaren Kerstin Ekmans ord i sin mun, säger han.
Radioföljetongen på Sveriges Radios P1 har alltid haft en trogen lyssnarskara, men när Rolf Lassgård läser dubblas lyssningen. Och vad det beror på kan hans själv egentligen inte svara på mer än att han tycker det är roligt, trots svårigheten i avvägningen av hur mycket krut han ska lägga på gestaltningen.
– Varje berättelse har sina problem och egenheter. Exempelvis valde vi, att den finska kvinnan i "Händelser vid vatten", inte skulle få en finlandssvensk dialekt medan det hade varit en otjänst att inte gestalta den ryska skrönan "Snöstormen".
Med rötter i Jämtland har han vid alla filminspelningar i Norrbotten alltid känt sig hemma, oberoende om han spelat polis i filmen Jägarna eller läkare i den snart aktuella filmatiseringen av Kerstin Ekmans roman "Händelser vid vatten".
– Förhållandet till Ekmans berättelser har jag fått med tiden. När jag läste boken när den kom ut 1993 blev berättelsen mitt personliga nationalepos. Nu när jag läst in boken som radioföljetong och spelar rollen som läkare i SVT:s tv-serie har mitt fokus skiftat till naturen. När jag var ung var det snarast det kollektiva i gröna vågen som fascinerade. Inte minst uppskattar jag den gripande kärlekshistorien mellan läkaren och Annie, säger han.
Och eftersom detta är en kväll, ganska olika andra litterära aftnar i Kontexts regi, får publiken ta del av Rolf Lassgårds briljans som uppläsare när han ger liv till mentalpatienten Anders Folke Anderssons röst, nedtecknad av Molly Jonsson i en dokumentärroman. En text om längtan efter att blir fri och bekräftad som människa, men också om vardagens under, dåliga samveten och om en ängel som kommer genom en glugg i ett fönster.
– Jag tycker om både högt och lågt, inte minst kan vi lära något i livet av byfånar som kan vända upp och ned på ingrodda sanningar.
Och som ett exempel från den mer etablerade kulturscenen ger Rolf Lassgård avslutningsvis sin gestaltning av Sir John Falstaff ur William Shakespeares pjäs "Henry IV".
– Han är en fet odåga – glad i sprit, släng i käften och mycket feg, säger han innan han kliver in i rollen och låter Sir John Falstaff sjunga sherryns lov.
Det är en mäktig uppvisning, tillika mäktig avslutning på denna afton med en gigant på den svenska film- och teaterscenen. Punkt.