På spaning efter fotbollens själ

Foto: Frank Augstein

Litteratur2014-06-24 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VM i Brasilien pågår som bäst och rapporteringen är omfattande – trots att Sverige inte är med.

Erik Niva är där.

Klart han är där.

Var skulle han annars vara? Erik Niva har det senaste tio åren blivit den mest prisade svenska fotbollsjournalisten och när det vankas VM i Brasilien så är det självklart att han är på plats för Aftonbladets räkning och levererar fotbollstexter som går lite djupare än vad vi vanligtvis matas med i kvällspressen.

Liknande texter som vi hittar i Utväg: Fotboll, Erik Nivas tredje bok.

Erik Niva är inte den som fokuserar på simpla saker som mål och tabeller. Nej, han vill åt människorna bakom, deras livsöden och hur fotbollen hjälpt eller stjälpt dem på vägens gång.

I det här fallet hjälpt.

Eller som hans skriver i förordet: "Där jag tidigare varit ute efter att problematisera den moderna fotbollen riktade jag nu medvetet in mig på de sidorna av den som inspirerar, på allt det som gör att den förblir en positiv samhällskraft med smått ofattbar styrka".

För den som inte klarar av rubriker som "Fotbollen efter döden" eller fraser som "Visa mig en katastrof så ska jag demonstrera hur fotbollen gjort återhämtningen bättre" är Utväg: fotboll knappast lockande.

Då kan man lugnt återgå till matchreferaten och resultatsidan.

Men vill man läsa om gripande människoöden och hur fotbollen påverkat dessa människor eller deras nationer då ska man fortsätta läsa.

Även för den som inte är överdrivet intresserad av fotboll är Utväg: Fotboll riktigt bra läsning. Allt ligger så klart i att hitta bra historier och det är Erik Niva en mästare på.

Man lär sig dessutom alltid något på vägen, en inte helt obetydligt detalj i sammanhanget, och något jag misstänker författaren värderar högt.

När man läst en text av Erik Niva kan man lite mer om världen och det är säkerligen en av hemligheterna bakom varför han blivit så uppskattad som fotbollsskribent. Människor vill bli upplysta.

Bakom en del av Erik Nivas texter har andra gjort grovjobbet. Niva bakar sedan ihop en egen historia och gör det till sin egen. Det låter kanske lätt men det ligger givetvis en hel del läsande, sökande och nätverkande bakom det. Påfallande ofta hittar han berättelser som få i Sverige har hört talas om innan och det kommer givetvis inte gratis, även om jag misstänker att tipskorgen från hans anhängare nu för tiden är rätt välfylld.

Hopkoket smakar bra, men det är när han själv ger sig ut bland människorna som det blir briljant. Som när han besöker Haiti efter jordbävningen 2010 och beskriver hur fotbollen bokstavligt talat räddade en ung flickas liv. Han har, till skillnad från många andra, förmågan att få det att bränna till i tårkanalen hos sina läsare.

Erik Niva läses av miljoner människor snudd på varje dag via sin twitter, sin blogg och sina texter i Aftonbladet. Han har blivit så prisad för sina texter att det snart börjar bli löjligt, han har, tillsammans med gänget bakom fotbollsmagasinet Offside givetvis, förändrat sättet vi i Sverige skriver om fotboll. När det kommer skrivas böcker om idrottsjournalistik i framtiden är jag tämligen säker att han får ett omnämnande.

Erik Niva är uppvuxen i Malmberget och startade faktiskt sin journalistiska karriär på Norrbottens-Kuriren när han 1996-97 frilansade för sporten.

Det har hänt en hel del sedan dess. Utväg: Fotboll är hans tredje bok och det lär komma fler i framtiden. Spännande människoöden finns det gott om och fotboll kommer att spelas.

En mindre vacker dag kanske Malmbergssonen kliver över till en annan genre och hittar sina livsöden där i stället.

Jag hoppas det dröjer.

Litteratur

Erik Niva

Utväg: Fotboll