Nyutgåvor ger perspektiv på tid som varit

Om man betänker att litteraturen är den konstform som kanske tar längst tid på sig för att bli färdig blir det märkligt att så lite tid ägnas åt att sätta det färdiga alstret i ett större sammanhang.

Richard Yates. Aktuell med nyutgivningen av Elva sorters ensamhet.

Richard Yates. Aktuell med nyutgivningen av Elva sorters ensamhet.

Foto:

Litteratur2014-11-26 09:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Speciellt som dess viktigaste budskap så gott som alltid är hur människor förhåller sig till varandra och det omgivande samhället.

Den ständigt pågående kulturdebatten handlar om innehåll, språkbehandling, bakomliggande orsaker till att författaren valde det ena eller andra temat och vad är sant och vad är påhittat?

Mera sällan analyseras böckerna i förhållande till politiska skeenden eller samhällsförändringar och vad det gör med människorna. Det hinns inte med att ta några steg bakåt för att få en bättre överblick.

I det ljuset är det därför en välgärning när förlagen plockar upp äldre litteratur. Richard Yates närmast bortglömda romaner fick en renässans när hans debutroman Revolutionary Road från 1960 blev film för några år sedan. Nu kommer hans novellsamling Elva sorters ensamhet.

Även Paula Fox Förtvivlade människor från 1970 har i höst blivit tillgänglig på svenska.

Båda handlar om människorna i sin samtids USA. Yates noveller skildrar mobbing bland vuxna och barn, förljugna förhållanden som inte avslutas; elva olika människor som alla är helt ensamma med sina problem. Men som ändå biter ihop och låtsas må bra.

Fox roman är en berättelse om ett äkta par i ett av New Yorks finare kvarter som slutat prata med varandra. Båda önskar att de visste vad den andra tänkte, men ingen av dem vågar fråga.

De lever i en slags tystnad parallellt med varandra. Ständigt rädda att den bekväma tillvaron ska slås sönder.

Böckerna har väldigt hög närvarokänsla. Men då, när de kom ut, blev de inga bästsäljare. De kalkerade verkligheten lite för närgånget, lite för äkta.

De beskrev baksidorna av det amerikanska samhällets jakt på status och rikedom, hur det gjorde människorna allt ensammare, alltmer desperata.

Det var inte populärt, publik och kritiker ville inte kännas vid vad författarna berättade.

Idag är det lättare att se vad framgång kostar. Individualiseringen har tvingat människor till tystnad.

Allt handlar om den egna framgången, den egna lyckan. Och skapar därmed en ensamhet som bara blir större.

Förutom att böckerna ger ett perspektiv på en tid som varit erbjuder de en förklaring den tid vi lever nu. Till exempel varför allt fler testar droger eller knaprar lyckopiller.

De tendenser till själviskhet, egennytta och isolering som Yates och Fox gestaltade är idag mycket mer långtgående.

Och börjar man tänka på vad dagens superexponering av jaget i sociala medier gör med människor blir det närmast outhärdligt.

Inte att undra på att böckerna blev förbisedda under så många år. Sanningen är inte alltid det eftersträvansvärda.

Litteratur