Litteratur
Löftet
Författare: Damon Galgut
Översättning: Niclas Hval
Förlag: Bonniers
I Damon Galguts romans ”Löftet” får vi följa jordbrukarfamiljen Swart när systemet börjar krackelera. Den inleds 1986, i en verklighet av landsbygd, demonstrationer och undantagstillstånd, ett samhälle i upplösning.
Dramat som Galgut gestaltar handlar i det lilla om löften och ägande. Flickan i familjen, Amor, vet att föräldrarna vill skänka en stuga med en markplätt till tjänarinnan Salome. Som en vänlig gest, som en typisk bonderättvisa kanske. Men överlåtelsen kompliceras av apartheids vansinne och privatlivets oförutsägbarhet. Svarta får inte äga och så dör mamma Swart och fadern orkar inte tänka på sitt löfte till tjänarinnan. Amors bror förstår inte ens frågan, så boer han är. Amor är tretton år och Sydafrika drabbar henne.
Galgut är en lysande berättare, precisionen och detaljrikedomen i hans prosa skänker verklighet åt hans skildring, även om en del specifikt sydafrikanska (och kanske oöversättliga) ord och uttryck gör att illusionen ibland brister. Han växlar mellan Balzacs realism och lätt ironiska kommentarer till sin egen text, men det stör aldrig, han gör det med elegant lätt hand. I ena meningen betraktar han sitt land, i den andra sin roman. Och ironin är kanske mer effektiv än den lågande indignationen när man försöker göra litteratur av något så perverst som Sydafrikas apartheid.
Amor är skildringens nav, hon betraktar regimens fall, Mandelas uppstigande till makten, Mbekis absurda förnekelse av aidsepidemin. Hon är tid och framtid i romanen, ser sin far gå bort, liksom sin bror, han som en gång sköt ihjäl en kvinna under en demonstration i en kåkstad. Hela tiden försöker hon föra över den lilla stugan till Salome, det visar sig svårare än väntat. Stugan blir lite av en symbol för apartheidregimens förnekelser, den är så självklar, tjänarinnan har alltid bott där så varför skulle hon inte få äga den också? Varför är inte rättvisan självklar, när verkligheten är det? Sådana frågor fick en gång apartheidregimen på fall.