Mario Vargas Llosas lovord på bokomslaget bidrog säkert till försäljningsframgången: En underbar roman med dramatik, kärlek och hemligheter. Romanen skildrar det spanska samhället under 30-talets inbördeskrig och den spanska sömmerskan Siras kärlekssorg och farliga livsval som spion för britterna.
Handlingen i den nya romanen, I minnets arkiv, utspelas i nutid men ger återblickar från Francotidens Spanien. I centrum står Blanca Perea som blir lämnad av sin man för en annan kvinna och därför flyr till ett utlyst forskningsprojekt i Kalifornien. Hon gräver ner sig i ett efterlämnat arkivmaterial efter Andrés Fontana, en gång professor på institutionen, och upptäcker att Fontanas besatthet av spanska missionsstationer i Kalifornien kanske kan vara lösningen till att planerna på ett stort köpcentrum i en vacker park stoppas. Kring denna konstruerade plot lånar Dueñas namn av författare och historiker och blandar fakta med fiktion till en lagom underhållande roman, lika lätt att sluka som en ask chokladpraliner.
Dueñas undervisar i engelsk språkvetenskap i Murcia. Hon är mycket noggrann med historisk research och I minnets arkiv, hennes senaste roman, är det åter mixen av mångåriga politiska konflikter, kärlek, svek och upprättelse som håller spänningen vid liv. Inte så olik Borta med vinden (även om Mitchell idealiserade bilden av slaveriet) när det kommer till de lite grunda psykologiska porträtten och dramatiska övertoner. Dueñas skriver må bra- litteratur med kärlekssorger i början av romanen, ännu mer problem i mitten av den för att så knytas ihop till ett lyckligt slut. Lyckliga slut är förstås inte fel och kanske är det just den förutsägbarheten som ger genren många läsare. En stunds avkoppling där det goda segrar i en otrygg värld.