Charlies pappa dör. Han har troligen frusit ihjäl. Polisen ringer: Johan Borg, det är väl din pappa? Mattias Edvardsson (född 1977) debuterade 2012 med Dit drömmar färdas för att dö, en roman baserad på det så kallade Bobbyfallet, ett verkligt kriminalfall där en tioårig pojke misshandlades till döds av sin mamma och hennes sambo.
I Där framtidens fötter vandrar, tar Edvardsson avstamp i Johan Borgs död. Charlie har aldrig förstått varför pappan valde flaskan och försvann ur hans liv och hans mamma berättar ingenting om orsaken. Dödsbeskedet får Charlie att söka upp pappans vänner i en längtan efter att förstå vem han var. Som barn älskade han och beundrade pappan som både var ledsagare och bundsförvant. Kanske att han i någon mening lämnar sin pappa bakom sig, puberteten brukar vara den tid när man är ensam i sig själv, Charlie går in i en djup livspessimism.
När så sanningen om Johan Borg avslöjas och Charlie hittar det brev som aldrig nådde fram, faller allt först i bitar och han ställer rasande mamman till svars.
De ”lyckliga” barndomsminnena varvas med åren som vuxen. Han har fått en egen son men träffar honom bara sporadiskt och överväger att överge honom. Hans ångest förlamar, den och skammen över att inför en kamrat ha förnekat sin pappa när han tiggde pengar av sonen. Kan han verkligen själv vara en bra pappa?
Charlies uppväxt och erfarenheter delar han med många andra människor. Litteraturen är full av ungdomsångest som redan Ivar Lo Johansson slog fast. Alkoholen slog och slår sönder familjer inte bara i Kulladal i Malmö och klassresan är inte längre ett skällsord, men Edvardssons roman är samtidigt ett stycke svensk samtids- och Malmöhistoria.
Palme blir mördad när Charlie är 12 år och han lär sig ord som: PKK, Smith & Wesson och David Bagare. Hans Holmér i teven visar upp revolvrar och Charlie påbörjar en egen spaning. Man minns lasermannen och oroar sig för att en ny är i farten. Trettioårsdagen firar Charlie i Arlöv hos en gymnasiekompis. En gång läste de Lundell och Karin Boye-poem, citerade Wittgenstein och Marx. Nu, tio år senare, jobbar kompisen på Pågens och ska rösta på Sverigedemokraterna.
Att gengrebestämma romanen är vanskligt. Edvardsson har skrivit en arbetarroman, självbiografi, samtidshistoria och utvecklingsroman. Styvt jobbat.