Litteratur
Kontext – litterär scen i Luleå
Nina Wähä i samtal med Kerstin Wixe
Ebeneser, tisdag 12 november, klockan 19
Nina Wähäs tredje roman "Testamentet" kom ut i år – en roman som också nominerats till Augustpriset. Romanen som utspelar sig i finska Tornedalen innehåller ett myller av människor och berättelser. I fokus står familjen Toimi med modern Siri och fadern Pentti samt deras tolv barn, eller egentligen 14 barn, eftersom två dog. Berättelser som till viss del är sanna, andra påhittade – men alla någonstans en hyllning till Nina Wähäs egen tornedalsfinska släkt ovanför Rovaniemi där hon som barn tillbringade många somrar.
– Jag började skriva denna roman när min mormor blev sjuk i alzheimer. Jag vet inte allt som hänt henne, men hennes erfarenheter kändes viktiga att nedteckna. Erfarenheter som jag inte ville skulle dö, utan bevara för framtiden, om nu människor läser böcker i framtiden, tillägger hon och fortsätter:
– Jag ville skriva om platsen av personliga skäl, men också för att få grepp på mentaliteten som jag upplever platsspecifik, säger Nina Wähä.
Hon betonar att hon har lånat, generaliserat och utforskat. Men att bärande i hennes roman, liksom verkligheten, präglats av en djupt förankrat undertext i den sociala samvaron.
–Samtal om vissa saker i klartext skulle aldrig äga rum. Istället skojade man eller sade sig inte komma ihåg. Det som gjorde ont på riktigt talade man inte om, säger hon.
Nina Wähä säger själv att hon egentligen inte gillar att skriva. Ett tämligen ovanligt uttalande av en författare som gett ut tre romaner. Nej, istället betonar hon skrivandet som viktigt och meningsfull.
– Ska jag ha roligt gör jag helt andra saker. Men det är också viktigt för mig, på ett personligt plan, att visa mina barn att det går att ha ett arbete där tillvaron inte bygger på att längta efter nästa fredag. Jag hatar inte att skriva, men roligt är det inte, säger hon.
"Testamentet" var inte heller tänkt som en roman. Hon började skriva noveller – den första om Annie – den äldsta levande systern som är bosatt i Stockholm och gravid. Sedan följde fler berättelser, där andra personer i familjen Toimi får beskriva sin familjehistoria, och då var det inte längre noveller hon nedtecknat, utan en roman.
– Mytbildningar växer alltid fram i en familj. I min berättelse sker också ett mord, så det finns ett deckarperspektiv i handlingen. Själv tycker jag att det främst handlar om en mor/dotter relation, samtidigt som jag intresserat mig för syskonrelationer. Jag menar, alla syskon har sin egen historia i en familj beroende på vem du är och vilken familj du föds in i, säger Nina Wähä.
Fotnot: Den 25 november presenteras vem som får Augustpriset.